протест Мини Марица-изток

Странен протест на работниците от Мариците се проведе в София. Акцията на енергетици и миньори дори блокира центъра. Въпреки това исканията им не бяха достатъчно убедителни на фона на липсата на каквито и да е конкретни действия от страна на държавата към днешна дата, които да ги ощетяват.

В нея се включиха работещи в комплекс „Марица-изток“, които поискаха пълна яснота относно намеренията на управляващите за бъдещето на въглищните мощности на България. Това се случва два дни преди официалното внасяне на Плана за възстановяване и устойивост, който предвижда акцент върху „зелената енергия“. Но евентуалното закриване или редуциране на въглищните централи е планирано най-рано да започне през 2038-та. Завяката за това беше ясно обяснена от служебния министър по време на традиционната среща межу правителството и безнеса преди дни.

протест Мини Марица-изток

„Зелена сделка на всяка цена? Не, благодаря“; „Спасете електроенергетиката на България“, гласяха част от транспарантите на протестиращите, чиято протестна акция премина под мотото „В защита на енергийната независимост на България“.

„Енергийното сърце на България е комплексът „Марица-изток“, няма да позволим то да спре да тупти. Комплексът няма алтернатива и не може да бъде затворен, без това да има катастрофални последици“, категорични бяха миньорите и енергетиците.

Въпреки очевидно изпреварващите действия на протестиращите и техните организатори, те бяха посрещнати от вицепремиера в служебното правителство Атанас Пеканов, в чийто ресор влиза Плана за възстановяване. Резултатите от срещата предстои да бъдат оповестени публично.

протест Мини Марица-изток

Всички тези фактори оставят впечатление, че протестът е по-скоро политически и е иницииран от някой, чиято цел е да има нестабилност. 

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!