От работодателските организации вече е постъпило предложение за прогимназиалните и гимназиалните класове учебната година да започва на 1 септември и да завършва на 22 юни.  До 28 август Министерството на образованието и науката ще събира мнения от всички заинтересовани за това как да се реорганизира учебният процес.  Това съобщи пред Нова телевизия зам.-министърът на образованието Деница Сачева.

първи-учебен-ден3

Тя коментира новия график на ваканциите през предстоящата учебна година, публикуван от ведомството. Според него учениците от първи до четвърти клас ще завършват учебната година на 7 юни, от 5 до 7 клас – на 22 юни, а за по-големите, с изключение на абитуриентите, лятната ваканция ще започва на 7 юли.

 

„За промени на продължителността на ваканциите настояват и учители, и родители. Освен това почивката на българските ученици през летния сезон трябва да се уеднакви с тази на връстниците им от другите страни от Европейския съюз”, каза Сачева.

 

Реорганизацията на училищния календар е само една от мерките, които ще подпомогнат решаването на проблемите в българското средно образование, каза зам.-министърът и изреди: 21 хил. деца са отпаднали от училище миналата година; от общо 60 хил. първокласници – 43 хил.са получили помощ от държавата в размер на 250 лв., което означава, че имат трудности да започнат училище; в съответния клас са записани едва 80% от децата във възрастовата група; 40% от учениците са функционално неграмотни – четат без да разбират написаното.

bezopasen_internet_3

Според Сачева друга идея – всяко училище само да определя кога да започва и свършва учебната година и кога да са ваканциите, е трудно приложима при общо 4800 училища.

Учителят по история Емил Джасим припомни, че в миналото учебната година е започвала на 1 септември, но при управлението на Александър Стамболийски е изместена с две седмици, за да могат децата да участват в прибирането на реколтата. Той отбеляза,че при взимането на решение дали да се отлага краят на учебната година, или да се измести по-напред началото, трябва да се вземат предвид и температурните условия, защото не всички училища разполагат с климатици, а през юли е по-горещо, отколкото през септември.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!