Мая Манолова
На снимката: Мая Манолова

Омбудсманът Мая Манолова се срещна с ръководителите на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР). Поводът е жалба на Божидар Данев (БСК), Васил Велев (АИКБ), Кирил Домусчиев (КРИБ) и Цветан Симеонов (БТПП), в качеството им на физически лица, срещу т. нар. „американски централи“. Документът бе внесен в деловодството на омбудсмана на 23 март 2018 г. Жалбоподателите са се обърнали към Манолова относно „непазарно изземване на доходи“ от гражданите от т. нар. „американски централи“. По техни изчисления сумата на непазарно изземваните доходи на година възлизат на 486,4 млн. лв., като на всяко българско домакинство от нея се падат по 161 лв. Велев обясни, че тези изчисления са направени на база пазарните цени и цените, които централите  получават по силата на дългосрочните си договори с НЕК.

След срещата стана ясно, че по искане на „американските централи“ Манолова ще има среща и с техни придставители. Омбудсманът ще поиска информация и среща и от Министерство на енергетиката, Министерство на финансите, парламентарната комисия по енергетика и КЕВР за това какво правят отговорните държавни институции.

„Институциите дължат прозрачност по тази толкова важна тема на българското общество – заяви Мая Манолова – На мен, като институция, защитаваща правата на гражданите, ми липсва информация какви действия са предприети и на каква фаза са те… Провила ли е някоя институция икономически, финансов и правен анализа на последиците от развалянето или предоговарянето на договорите? Не съм съгласна неустойките да бъдат платени от гражданите. Би следвало да има промени в законодателството, които да регламентират обема на преференциите“.

Ръководителите на четирите национално представителни работодателски организации, заявяват в жалбата до омбудсмана срещу двете топлоелектрически централи, стопанисвани от дружествата AES и „Контур Глобал” следното:

„Отговорно твърдим, че те в постоянен и непрекъснат режим, с последователност, достойна за по-добри дела ни ограбват ежедневно, ежечасно и ежеминутно, като ни „измъкват“ от джобовете по 14 лева на мегаватчас използвана електроенергия“.

В жалбата се призовава за незабавно разследване и предприемане на мерки за пресичане на това нарушаване на правата на потребителите, „изразяващо се в открит и, на пръв поглед, узаконен грабеж“. Васил Велев от АИКБ предупреди, че организациите, стоящи зад жалбата, вдигат  степента на готовност за протести отново – от „жълт” на „оранжев” код, като най-вероятно протестите ще се провеждат пред американските централи и пред ТЕЦ „Варна“.

„Работодателските организации чукат на отворена врата, защото омбудсманът е доказал, че е готов да чуе всички граждани – коментира Манолова действията на работодателите – Буквално от първия момент, когато съм встъпила в длъжност, следя много винмателно решенията на КЕВР за цената на тока, парното и водата“.

Четиримата жалбоподатели подчертават, че мотив за жалбата към омбудсмана са и разширените му правомощия вследствие на последната поправка в Закона за Омбудсмана от м. февруари т.г., според която националният защитник вече ще има възможност за намеса и в спорове между граждани и други частни субекти (търговци, граждански организации и отделни граждани).

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук