Радан Кънев
На снимката: Радан Кънев

Партизанска злоупотреба с една ключова национална тема. Това каза евродепутатът Радан Кънев в предаването „Още от деня“ по БНТ по повод намерението на ГЕРБ и ДПС да внесат предложение дерогацията за „Лукойл“ да отпадне изцяло от 1 януари 2024 г.

За мен възможността да се освободим от руската зависимост в още един сектор е много добра, но ако го вземат български мутри и мафиоти, това е много лошо. Тук трябва да влезе международен стратегически инвестотори, подчерта Кънев.

Припомняме, че днес ГЕРБ и ДПС поискаха дерогацията да отпадне от 1 януари 2024 г., а не от март. Депутатът Делян Добрев заяви, че българските потребители не са спечелили нищо от дерогацията, а само режимът на Путин.

От „Лукойл“ пък обявиха намерение да продадат рафинерията, като обвиниха управляващите, че оказват натиск върху компанията със законите, които се приемат.

В сряда на извънредно заседание енергийната комисия ще разгледа предложението на ГЕРБ-СДС и ДПС за отпадане на дерогацията от 1 януари.

Икономистът Евгений Кънев очаква купувач на активите на „Лукойл” у нас да бъде азерската СОКАР. Коментарът на експерта дойде, след като от руската компания обявиха, че са започнали работа по „преразглеждане на стратегията си по отношение на този актив, включително неговата продажба”.

„Очаквам, с голяма степен на вероятност, купувач да бъде СОКАР, доколкото Русия има участие в нея. Доколкото познавам руския подход към такъв тип операции, не очаквам да има някакви сътресения”, коментира той пред Нова тв. По думите му е нормално „Лукойл” да разглежда подобна стратегия за разделяне с рафинерията, тъй като със забраната на вноса на руски нефт, половината от компанията ставала ненужна. „Предстои да разберем какво ще се случи с бензиностанциите и складовите бази, чрез които „Лукойл” упражняваше прекомерно пазарно влияние и монополна сила”, уточни Кънев.

Той засегна и дерогацията, като поясни, че нейната цел е била да гарантира регулярността на доставките, когато руският петрол е бил забранен. „Има много голяма злоупотреба с общественото внимание – целта на дерогацията не е да доведе изключително ниски цени, които ги няма никъде по света”, допълни икономистът.

Още актуални коментари – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук