Радан Кънев
На снимката: Радан Кънев

Радан Кънев няма да се кандидатира за председател на „Демократи за силна България“. Това съобщи самият той в социалната мрежа „Facebook“. Кънев е зам.-председател на ДСБ и евродепутат. Настоящият лидер на партията е Атанас Атанасов. Той е и единственият кандидат за поста. Изборът на председател на ДСБ ще се състои на 12 февруари в Националния дворец на културата.

Ето какво написа той:

„В крайна сметка, след доста размисъл, реших да не се кандидатирам за председател на „Демократи за силна България“ на Националното събрание идната седмица.

Трудно решение, което – знам – разочарова мнозина. Благодаря още веднъж и за номинациите, и за подкрепата. И искрено се извинявам за излъганите надежди и доверие.

Няма как да обясня всичките си съображения тук. Най-малкото, ще стане твърде, твърде дълго… Най-важните две, накратко:

1) Не мисля, че човек трябва да се връща в роля, в която е бил. Рядко става по-добре.

2) Далеч по-важно – при никакви условия няма да се превърна в участник в процес, който да застраши единството на партията  ДСБ или на обединението Демократична България, или да бъда спирачка пред засилената консолидация на коалицията.

Има достатъчно вече натрупани рискове и проблеми в това отношение. Моят възможен принос е да не допринасям за задълбочаването им. Разрешаването им е задача на самото събрание и на следващото ръководство.

В името на единството и на партията ни, и на демократичната реформаторска общност в България, преди повече от седем години оттеглих кандидатурата си за лидер на тогавашния Рефораторски блок, по същите съображения подадох оставка като председател на ДСБ през 2017г. Мнозина смятат, че и двата пъти съм направил грешка, но аз не споделям това мнение. Не ми пречи да отстъпя и трети, и тридесети път, ако цената е единството. И от тази позиция ще мога да се противопоставя на всеки, който го застрашава в бъдеще.

Като всеки човек, който се занимава с политика, съм подвластен на греха на суетата и вероятно имам его, далеч надскачащо достойнствата ми. И като всеки отговорен човек съзнавам, че решенията ми, и правилните, и грешните, не обслужват само личен интерес, а и общностен, и обществен.

В близките седмици и месеци ще подчиня и егото си, и отговорността си, на сериозна политика и работа за наистина дългосрочни национални цели, а не на дребни лични борби, които свалят ръста и доверието на участващите хора, общности и партии.“

Припомняме, че Радан Кънев беше председател на ДСБ, но подаде оставка през март 2017 г. заради лошия резултат на коалицията „Нова република“ на парламентарните избори.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук