Радан Кънев
на снимката: Радан Кънев - евродепутат "Демократична България"/ЕНП

Евродепутатът Радан Кънев ще отнесе въпроса със забавянето на газовата връзка с Гърция към Европейската комисия. Това съобщи самият той във Фейсбук. Служебния кабинет, назначен от Румен Радев, отрича да бави газовия проект. От друга страна обаче, факт е, че има проблем с вписването на назначения в структурата на „Ай Си Джи Би“ – компанията, която оперира интерконектора и чийто акционер е държавата през БЕХ.

С решение на служебния министър на енергетиката Росен Христов назначенията в „Ай Си Джи Би“ са блокирани, съобщи в петък „Капитал“. Това на практика блокира газовата връзка с Гърция. Изданието публикува и документа, с които Христов отменя предходното решение. Същият документ беше публикуван и от друг източник, независимо от „Капитал“ – става въпрос за сайта за разследваща журналистика Bird.bg.

По-късно служебният кабинет заяви, че такова решение за отмяна на предходното решение няма. „Енергийният министър Росен Христов по никакъв начин не е отменял назначенията в „Ай Си Джи Би“ АД. Няма нито заповед, нито протоколно решение за спиране на вписването“, посочиха от Министерството на енергетиката.

Дори и без решението обаче, проблем с вписването на назначенията има. Проектната компания „Ай Си Джи Би“ потвърди в петък пред „Свободна Европа“, че има отказ ключови промени в управлението ѝ да бъдат вписани в търговския регистър.

„Още в понеделник с екипа ми депозираме въпрос до ЕК за забавянето на гръцкия газов интерконектор – GBI“, пише Радан Кънев.

„Като част от Трансатлантическия газопровод (TAP), той е проект от Общоевропейско значение (Project of common interest, PCI) на ниво ЕС, в значителна степен финансиран от бюджета на ЕС.

Проблемите в развитието на такъв проект не могат да бъдат прикривани от властите в България или Гърция, те са проблем за целия ЕС, а завършването му – приоритет по програмата RePowerEU.

Отделно – използването на интерконектора GBI за вътрешнополитически, партийни и предизборни цели е абсолютно недопустимо, а саботирането му би могло да попадне в обхвата на компетенции на Европейската прокуратура (EPPO)“, пише още той.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук