Лидерът на ДСБ Радан Кънев подаде оставка като председател на партията „Нова република”. Часове след края на парламентарните избори у нас, стана ясно, че коалицията събира 2,5% от подкрепата.

Това обаче не е достатъчно, за да премине 4-процентната бариера и да влезе в 44-то Народно събрание.

„Аз вече подадох оставка като председател на „Нова Република” пред политическия съвет на коалицията и ще подам оставка и като председател на ДСБ пред националното ръководство”, заяви Кънев.

„Не постигнахме целта си да влезем в парламента. Държа да поздравя партия ГЕРБ, въпреки различията ни. Факта, че БСП няма да управлява е добра новина. Много ниския резултат на националистите и популистите също е добра новина.“, каза още Кънев.

Той добави, че няма да излиза от политиката, въпреки оттеглянето си от политическия съвет на „Нова Република”.

„Запазването на Нова република е много важно. Тя постави въпроси, които никой друг не постави. Тя трябва да продължи да ги поставя извън парламента, а и в следващия парламент. Програмата ни може би беше твърде смела”, смята Кънев.

Според Радан Кънев, разделението в дясно е започнало още с напускането на ДСБ на Реформаторския блок. То продължи и със създаването на „Да, България“ и отказа на движението на бившия правосъден министър Христо Иванов да се яви на изборите заедно с „Нова република”, която се формира около Кънев и други отцепници от РБ – Трайчо Трайков, Петър Славов, Мартин Димитров.

В крайна сметка нито една от десните формации няма да участва в следващия парламент.

„Важно е и българското дясно да бъде единно. Извинявам се на 300 000 души десни избиратели, които няма да бъдат представени. Знам, че няма да ни простят, защото ако бях на тяхно място и аз не бих го направил“, каза Кънев.

От своя страна, Трайчо Трайков смята, че предстоят седмици и месеци, в които отново ще трябва да се търси път към десните избиратели.

„Дясна алтернатива ще има в България. Това, което не ни убива, ни прави по-силни“, включи се и бившият лидер на СДС Мартин Димитров.

През 2013 г. Радан Кънев бе избран от Националното събрание на партия Демократи за силна България за председател, с което наследи ръководството от й от Иван Костов.

ДСБ беше част от управляващата коалиция до ноември миналата година, когато той обяви, че напуска Реформаторския блок, защото споразумението между тях е изчерпано.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!