Радан Кънев
На снимката: Радан Кънев

Гледах вчерашното интервю на г-н Костадинов, председател на партия „Възраждане“, по бТВ.  И тъй като се познаваме някъде от 2007/8г., когато той имаше 3-4-5 партии по-малко в автобиографията си и беше председател на ВМРО във Варна, мога да си позволя да се обърна към него пряко, на „ти“:

Коце, лошо е да се говорят пълни неистини. Лошо е да се лъже, не е по-добре, ако лидерът на третата политическа сила толкова не знае, че заблуждава избирателите си и изобщо всички, които – за нещастие – му се доверяват. Всъщност, в случая лъжата и незнанието са еднакво опасни за обществото.

И така:

Г-н Костадинов каза, че „парите по #НПВУ (Национален план за възстановяване и устойчивост) ни се полагат“, защото са компенсация за вреди, които българското правителство и ЕК са нанесли на икономиката ни. Неистина.

Истината:

Средствата по НПВУ са част от Механизма за възстановяване и устойчивост (#RRF – Recovery and resilience facility). Това са средства, които ЕК взима назаем на световните финансови пазари с точно определени цели:

  1.  Финансиране на траснформацията към нисковъглеродна индустрия и енергетика. Тази цел беше приета преди Ковид кризата.
  2. Възстановяване на европейската икономика от ефектите на Ковид кризата – нарушени вериги за доставка, ограничени международни пазари, застрашена устойчивост на здравните системи.

Важно е да се отбележи, че мерките по т. 2) не следва да противоречат на целите по т. 1). И всичко това не е прието от ЕК, а от всички Държави-членки, след тежки преговори в Съвета на ЕС.

Г-н Костадинов каза, че тези пари ни се полагат, но ЕК поставя особени условия за „усвояването“ им. Неистина.

Истината:

Никакви пари по НПВУ на отделните държави не се полагат. Тъй като това е общ заем, всяка държава трябва да представи и защити свой план с горните цели, който подлежи на одобрение от ЕК, която взима заема, но и от другите правителства в Съвета, защото те са гаранти на заема. Нищо не се полага – това е финансиране за конкретни общи политики на ЕС с общи средства на ЕС, които ще бъдат и общо връщани – в т.ч. от държави като нашата, които изглежда няма да „усвоят“ голяма част от парите.
Г-н Костадинов каза, че има предостатъчно време за „усвояване“ на средствата, защото трябва да се приемат няколко закона, които ще отнемат максимум по седмица. Неистина.

Истината:

Сроковете по НПВУ (изобщо по RRF) са изключително кратки – до края на 2026г. Голяма част от тези средства не изискват просто закони, а реалното им прилагане с доста сложни реформи. Законите по НПВУ са много тежки и на практика нито един от тях не може да бъде приет нито за седмица, нито за месец. Ще дам няколко примера:

  • Закона за енергетиката и либерализацията на енергийния пазар и дефиниране на „енергийна бедност“ – това са мерки, които в България се отлагат вече 7-8 години, именно защото са политически трудни и непопулярни.
  • Закона за енергията от възобновяеми източници, който трябва да транспонира вече три (!) нови версии на Директивата за ВЕИ, също отдавна отлаган поради политически рискове и огромен обем.
  • Закона за управлението на етажната собственост относно реновирането на сградите, вземането на кредити от името на цялата етажна собственост, разполагането на соларни панели и управлението на енергията от тях.

Това са само три произолни примера от над 20 закона по НПВУ, дори не споменавам НПК, ЗПКОНПИ …

Г-н Костадинов каза веднъж в интервюто, че кабинетът Петков е договорил затваряне на въглищната индустрия, и втори път – че е договорил затваряне на 40% от въглищната индустрия. Първото е откровена, нагла политическа лъжа, второто – манипулация и неистина.

Истината:

Кабинетът Петков договори постепенно намаляване с 40% на емисиите от въглищна енергетика (без да поема ангажимент за затваряне на дори един отделен блок, което според мен беше грешка, но това е отделна тема) до края на 2024г. Между затваряне на сектора, затваряне на мощности и намаляване на емисиите има огромна разлика. Преди всичко – днес (и вчера, и утре…) българската въглищна енергетика работи с далеч под 60% от капацитета си.

Тъжната истина е, че това намаление ще бъде осъществено и дори надминато, по чисто икономически причини. Но ние няма да получим огромни средства, които можем да инвестираме в нови производства, нови технологии, нови работни места и компенсации.

И солта, и тоягите, и … Благодарение на политици, които обичат да ходят в телевизиите и да говорят неистини, като г-н Костадинов.

Коментарът е публикуван във фейсбук профила на автора. Заглавието е на ДЕБАТИ.БГ.

Още актуални коментари – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук