Евродепутатът Радан Кънев откри онлайн международна конференция, която се провежда в София, посветена на плановете на Европейската комисия да въведе общ механизъм за контрол на върховенството на закона във всички държави членки на ЕС.

Акцентът на конференцията бе поставен върху проблемите в Източна Европа.

В конференцията участват бившият вицепремиер и външен министър Ивайло Калфин, конституционалистите проф. Янаки Стоилов и Атанас Славов, Ерик Морис – ръководител на „Робер Шуман“, евродепутатката Роберта Мецола (ЕНП) – член на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи и мн. др.

Участие бе заявил и правосъдният министър Данаил Кирилов, който обаче в последния момент съобщи, че вероятно ще се забави заради петъчния парламентарен контрол, като Кирилов има въпрос относно съдия Антон Миталов.

Радан Кънев не успя да присъства на конференцията, тъй като е под карантина заради скорошното му пътуване до Италия. Той обаче се включи онлайн в нея. Словото си той започна с цитат от Шекспир: „Злоупотребата с властта настъпва, когато разделят се Власт и Съвест…”

Кънев говори за проблемите с върховенството на закона в Източна Европа, акцентирайки върху България.

Очевидно е, че нещата не са наред, когато прокуратурата открито заявява, че ще се занимава с медийни кампании, а не с повдигане на обвинения, както стана в България. Очевидно е, че нещата не са наред, когато разследващи журналисти биват убити, а властта прикрива следите на убийците. Когато съдии биват санкционирани, защото прилагат задължителни разпоредби на правото на ЕС, или когато се гласуват закони с обратна сила, които амнистират корумпирани политици, както стана в Румъния и Италия“, посочи Кънев.

По думите му е „безспорен фактът“, че има криза на правовата държава в рамките на ЕС, „и особено в новите страни членки“.

Според него се наблюдава „засилена партийно-политическа намеса в правосъдието”, ограничаване свободата на словото и „институционален чадър над корупцията”.

Те нямат партиен цвят – независимо дали става дума за т.нар. консерватори в Полша, християндемократи в Унгария и България, социалисти в Румъния, Словакия или Малта. Те нямат и установен модел – проблемите могат да варират от пълна институционална безотговорност на прокуратурата, какъвто е българският случай, до абсолютно подчинение на държавното обвинение от страна на изпълнителната власт в Полша“, посочи още евродепутатът.

Кънев обяви какви са предложенията на групата на Европейската народна партия за бъдещия механизъм за мониторинг.

„Това, от което имаме нужда, е наднационална, съюзна гаранция, че универсалните принципи, заложени в различните модели, се спазват. Гаранция, скрепена с ясни и конкретни санкции при нарушение на тези универсални принципи.“

В заключение Кънев каза, че „оценката на състоянието на правовата държава и констатирането на злоупотреба с власт е преди всичко въпрос на здрав разум.”

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!