Румен Радев в Ниш
Румен Радев в Ниш

Не е нормално парламент с критично ниско гражданско представителство и ниско обществено доверие да посяга на Конституцията. Народните представители имат други важни неща, с които да се занимават. Това коментира президентът Румен Радев за миналите на първо четене промени в основния закон, които касаят държавния глава и служебните кабинети.

Държавният глава е на посещение в Сърбия по покана на своя сръбски колега Александър Вучич, където участва в церемония по въвеждането в експоатация на интерконектора между България и Сърбия.

„Не трябва да оставя впечатление, че основният закон в държавата се ползва като прикритие и оправдание за необходимостта от съществуване на тази коалиция“, добави Радев.

Президентът коментира, че няма как да участва със свои предложения за промени в Конституцията в подобен парламент с ниско доверие.

Относно възможността за налагане на вето на Бюджет 2024, Радев заяви, че има „уверението, че държавата няма да бъде продадена към този момент“.

„Има вероятност България да стане част от т.нар. въздушен Шенген, това е стъпка напред, но трябва да сме много внимателни, за да не останем с етикет „Ето, България вече е в Шенген“. Не, за нас е критично важно да се отворят сухопътните граници. Условията, които вътрешният министър на Австрия поставя, са трудно приемливи за България“, допълни Радев.

При пускането в експлоатация на новата междусистемна връзка България-Сърбия Радев подчерта, че тя е гаранция за диверсификация и сигурност.

„Изпращаме една успешна и ползотворна година, в която нашите страни – Сърбия, България, Азербайджан, дадохме пример за последователна работа и отдаденост, за едно по-сигурно бъдеще“, добари президентът.

Той припомни, че през февруари, заедно с Вучич, поставиха начало на строителните дейности на българска територия по изграждане на интерконектора между двете държави и добави, че през април с президента на Азербайджан Илхам Алиев са дали началото на инициативата „Солидарити ринг“.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук