Към момента няма риск от пряка военна заплаха за България. Страната ни ще работи за сигурността си в рамките на НАТО. Това заяви президенът Румен Радев след свиканата от него среща с държавните институции във връзка с военните действия в Украйна.

„Към момента няма пряка военна заплаха за сигурността на България по данни на всичките ни служби. Но има редица рискове – като цяло ситуацията за сигурност в Европа и в глобален мащаб е тотално променена“, каза Радев.

По думите на държания глава е абсолютно недопустимо във 21 век в Европа да летят стратегически бомбандировачи, ракети, въздушни и морски десанти с удари по суверенна държава.

Президентът добави, че ще търсят всички възможни варианти, за да няма прекъсване в енергийните доставки на газ, особено важно на петрол, храни и всички стоки от първа необходимост.

По думите му сънародниците ни, които са потърсили евакуация у нас са над 4000.

Премиерът препотрвърди позицията си, че България осъжда действията на Русия.

Петков каза, че тази вечер ще бъде в Брюксел и отговорът на ЕС ще бъде в един глас.

„Рамо до рамо всичките институции сме заедно. Следим ситуацията ежечасно и ще направим всичко възможно заедно, рисковете, които са на база на тази ситуация, да не повлияят на българските домакинства“, каза той.

 

Той публува позицията си в социалната мрежа.

В срещата с държавния глава участваха председателят на Народното събрание Никола Минчев, министър-председателят Кирил Петков, министърът на отбраната Стефан Янев, министърът на външните работи Теодора Генчовска, вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев, министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, директорът на служба „Военно разузнаване“ бригаден генерал Венелин Венев и председателят на ДАР Антоан Гечев.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук