Днес Румен Радев и Илияна Йотова встъпиха в длъжност за втори мандат като президент и вицепрезидент. Церемонията се състоя на площад “Св. Александър Невски”. На нея присъстваха също така премиерът Кирил Петков, председателят на Народното събрание Никола Минчев, депутати, дипломати и други.

Тържествената военна церемония пред Паметника на незнайния воин е един от ключовите моменти при встъпването в длъжност на българските президенти, които оттук поемат функцията на върховен главнокомандващ на въоръжените сили. Началото е поставено преди 25 години и се превръща в традиция и символ на приемственост при предаването на властта от един държавен глава на друг.

Днешната церемония е шеста за последния четвърт век и втора, при която в длъжност встъпва президент, който е преизбран за втори мандат.

Румен Радев, слово

След като поздрави почетния караул и прие строя, Румен Радев произнесе слово

„Преди 5 години за пръв път приех строя на гвардията. Тук пред катедралния храм и Вечния огън. Помня лицата на много от вас и очите на хората, които бяха дошли в мразовития януари, за да подкрепят първите стъпки за по-демократична България“, заяви в началото на словото си президентът Румен Радев.

Той подчерта, първият му мандат е преминал в изтощителна борба.

„Вие подновихте пакта за доверие. 5 години посветихме на битката за законност и демокрация. Призовавах за обединение, но ме упрекваха, че разделям. Вашите гласове недвусмислено показаха, че обществото иска да се раздели с миналото“, каза Радев.

Той заяви, че е извадил обществото от апатията.

„Върнахме честните избори“, каза държавният глава и подчерта важното значение на парламента, съживяването на демократичните институции и борбата с корупцията. През идните години ще бдя България да не се отклони от този път. Ще отстоявам законността, политическата промяна е само първа крачка, предстоят още изпитания“, каза Радев.

Президентът припомни, че когато мислим, че ни е най-трудно, нека да не забравяме, че не са много държавите, които са съхранили своето име и език през историята.

„Убеден съм, че можем да постигнем целите си само, ако обществото остане единно в желанието си за промяна. Вярвам, че хилядолетната държава на духа е жива в България и тя ще чертае нейния път“, каза още Радев в словото си.

Той припомни думите си в началото на първия си мандат, когато е заявил, че за него е важно не колко време ще бъде президент, а какъв президент ще бъде.

„Това ме вдъхновяваше да направя компромиси с принципите си. Ще продължа да бъда президент на всички български граждани, ще отстоявам интересите и достойнството на България. Заедно ще продължим да градим свободна, просперираща и демократична България. Да живее България!“, заяви Румен Радев.

Гвардейският представителен духов оркестър изпълни химна на България, а 21 артилерийски салюта и камбанен звън отбелязаха началото на втория мандат на държавния глава.

Румен Радев положи венец пред Паметника на незнайния воин и почете паметта на загиналите за свободата на България. Той се поклони и пред бойните знамена. Това са основните бойни знамена на българската армия, които са спечелили славни боеве по време на войните за национално обединение.

Светската част от церемонията започна малко преди 12 часа на „Дондуков“ 2. Пред парадния вход на президентството шпалир от гвардейци посрещна държавния глава и вицепрезидента Илияна Йотова.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук