Делян Пеевски
Делян Пеевски Снимка: Архив

Трети ден след проведените предсрочни парламентарни избори лидерите на основните политически партии – и най-вече победителите от ГЕРБ, избягват да коментират какви са следващите стъпки към формиране на правителство.

Мълчанието пръв наруши съпредседателят на ДПС Делян Пеевски.

С публикация в страницата на ДПС във Фейсбук той призовава Бойко Борисов да започне незабавни консултации за правителство, като обвързва тези действия с провежданата от президента Румен Радев политика.

Според Пеевски той иска да отклони страната от евроатлантическия ѝ път.

Призовавам лидера на най-голямата политическа сила г-н Бойко Борисов и ГЕРБ-СДС да стартират този процес, така, както им приляга като първа политическа сила в 50-то Народно събрание. За ДПС властта никога не е била самоцел и това винаги е било потвърждавано от действията ни. Но съм категоричен – ние ще сме фундамента и гаранта за това, че България няма да се отклони от евроатлантическия си път“, написа Пеевски.

Той се обръща и към лидерите на „всички евроатлантически парламентарни партии“ да бъдат отговорни лидери и да не допускат личните или партийните емоции и интереси да бъдат поставени над интересите на държавата.

Страховете и бягството от отговорност не са решение, пише Пеевски.

Той се обръща лично към лидера на ГЕРБ да отправи покани към всички „евроатлантически лидери“:

Г-н Борисов, очаквам покана от вас и към всички евроатлантически лидери, за започването на разговор за бъдещето на родината ни“, се казва в позицията на Пеевски.

По думите му държавата трябва да се управлява от легитимно избраните от българските граждани партии и никой няма право да поставя под съмнение тяхната легитимация, получена от българските граждани.

Той отправя нападки срещу президента Румен Радев, като го обвинява в опит да отклони страната от евроатлантическия ѝ път и „да я предаде в ръцете на Путин“.

Опитите от страна на анализатори, политолози, социолози чрез медиите да създадат условия за подмяна на вота на избирателите, с отварянето на портал за нов “месия” в лицето на Радев са израз или на изключителна безотговорност или на тежки зависимости от този, който със своите служебни правителства, разграбили държавата, с “шарлатаните”, които вкара във властта, а после сам ги определи като такива, със своите касиери, копринки и ушевци иска да отклони България от евроатлантическия ѝ път и да я предаде в ръцете на Путин.

Той коментира и внушенията за „изчерпан“ политичеки модел на парламентарната демокрация, като „най-голямата подмяна 1990-та година насам“.

Внушенията, че политическият модел е изчерпан и че е необходим нов проект, нов Спасител не са нищо друго, освен съучастие в опита за най-голямата подмяна от 1990-та година насам – подмяната на демокрацията и нейните принципи. Демокрацията няма алтернатива. Пътят на България като утвърдена евроатлантическа държава няма алтернатива. Сигурността и спокойствието на българските граждани нямат алтернатива, се посочва в позицията.

И ние, като най-стабилната евроатлантическа партия няма да допуснем това да се случи, допълва Пеевски, след което си приписва „осуетяването“ на политическия проект „Трети март“.

Веднъж вече предотвратих опит на Радев да се инсталира на гърба на хората като политически властелин с проект “Трети март”. И сега няма да допуснем това да се случи и го гарантирам като лидер на ДПС. Политическата власт я задават избирателите с вота си. Сега на ход са политиците. Те трябва да изпълнят волята на избирателите“, се казва още в позицията на Делян Пеевски.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук