Радев Патков
На снимката: Кирил Петков и Румен Радев.

Президентът Румен Радев се включи от Латвия с поредни критики срещу правителството, които до голяма степен показват политическо лицемерие, тъй като противоречат с предишни негови изказвания.

След като от няколко месеца насам президентът в ролята си на „обединител” непрестанно критикува настоящото управление на страната и съответно е част от атаката срещу него, днес той заяви, че „евентуални предсрочни парламентарни избори мога да бъдат само краен вариант за изход от политическата криза.”

Същевременно само миналата седмица той изпревари дори опозицията и започна да разпространява твърдения без доказателства за купуване на депутати от страна на „Продължаваме промяната“.

„Парламентът не е тържище – едните пазаруват депутати, другите се канят да договарят да връщат стария корупционен модел. И двете страни убиват доверието и надеждите на българите”, заяви тогава Румен Радев.

Явно въпреки това сега Радев призовава парламентарните партии да проявят отговорност:

„Дебатите и самият вот да бъдат насочени към решаването на интересите на хората. Изобщо преди да говорим за дебати, за гласуване, за предсрочен вот, трябва да е ясно, че тук в близките дни и седмици има да се решават много важни предизвикателства от компетенцията и на сегашното правителство, и на сегашния парламент, и те не могат да избягат от тях“.

Президентът отправи и критики по друг въпрос – темата със Северна Македония. По тази тема преди Радев по-скоро пригласяше на опозицията, като често заявяваше, че трябва да се следва българският национален интерес. Преди месец той отказа на премиера Петков да бъде свикан КСНС, за да се обсъди темата за Северна Македония, защото по негови думи има широк национален консенсус по въпроса.

След като на фона на спекулациите, че премиерът Петков еднолично ще вдигне ветото от РСМ, миналата седмица той прехвърли решението за това на Народното събрание, президентът премина в открито настъпление. Това решение явно не се хареса на Радев, тъй като няма как отговорността да падне върху Петков.

„Националната рамкова позиция бе разработена и приета с решение на Министерски съвет през 2019 г. и подкрепена от българския парламент и 44 Народно събрание с декларация. Подходът, който е в момента, няма как да работи, трябва МС в резултат на експертизата на МВнР, ако ще актуализира по някакъв начин, да актуализира националната рамкова позиция със свое решение и едва тогава да изпрати тази рамкова позиция в парламента и той да я одобри, а не обратното както в момента се процедира.”, заяви Радев във връзка с внесеното френско предложение за разрешаване на спора в Народното събрание.

През уикенда той дори заяви, че премиерът не е „куриер на чужди предложения”.

Радев обаче заявява, че действията му не са съгласувани с ДПС и ГЕРБ, макар политическото говорене и от трите страни да е едно и също. Ако приемем, че това е вярно, можем да предположим, че това политическо лицемерие на президента е с цел запазване на неговата популярност. Популистките изказвания винаги носят подкрепа и гласове за разлика от непопулярните, макар и правилни решения. А президентът явно е решил да се разграничи от всички на своя собствен президентски остров, откъдето да критикува управлението разнопосочно и на дистанция, каквото и да е то. Целта? Със сигурност не е общото благо, тъй като разделението никога не е водило до нищо добро. Освен възможните чуждестранни зависимости, можем да предположим, че президентът цели и трупане на политически дивиденти. За какво ще ги използва – предстои да разберем.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук