Румен Радев

По случай 1 май – деня на работниците и годишнина от Априлското въстание президентът Румен Радев направи кратко обръщение към народа, като в него говори предимно за войната в Украйна. Той видя опасност от започване на Трета световна война и призова „да не допуснем страстите на войната да дойдат у нас, нека да не търпим политически шарлатани да ги използват в своя употреба.“

Неясно остава дали Радев нарича управляващата коалиция „шарлатани“, което би означавало значително изостряне на диалога между „Дондуков 1“ и „Дондуков 2“. След като преди 3 дни Радев заяви, че България не трябва да дава оръжие на Украйна, защото това според него удължава агонията, известна руска опорка, от „Продължаваме промяната“ нарекоха изказването му „позорно“.

Ето и цялото изказване на Радев:

На 1 май отбелязваме Световния ден на труда и международната работническа солидарност. Роден в Чикаго през 1886 година, този празник вече век  и половина вдъхновява борбите за социална и обществена справедливост – 8-часовият работен ден, платеният отпуск и всички социални придобивки, на които се радваме днес, са извоювани с воля и усилия на няколко поколения. Войната е най-зловещият враг на труда.  Опустошението заличава съзиданието. Граденото с векове изчезва за секунди.

Тази година посрещаме празника докато в сърцето на Европа отекват експлозии, цели градове са в руини. България понася косвени щети от тази война в енергетиката и икономиката. Ръстът на цените потапя все повече българи под линията на бедността.

Рискът войната да ескалира като общоевропейска или дори световна, е реален, добави Радев. Нашата родина и природа могат да станат жертва на тази ескалация. Има политици, които са готови да направят тази опасна стъпка, да заложат бъдещето на България в интерес на свои користни цели. Войната е бизнесът на демагозите, чуждият живот, този на обикновените хора е стоката, с която те се разплащат помежду си.

Трябва да осъзнаем, че никоя политическа демагогия не трябва и няма правото да залага живота на почтения, работещия човек, да унищожава постиженията на човешката цивилизация, съзиждани с труда на поколенията преди нас. В тези времена на изпитания наш дълг е да помагаме на пострадалите от войната, България е и ще остане съпричастна с всички.

Да не се поддаваме на милитаристките призиви, които започват всяко кръвопролитие, да не допуснем страстите на войната да дойдат у нас, нека да не търпим политически шарлатани да ги използват в своя употреба, призова Радев.Като офицер съм посветил живота си на сигурността на България и оставам верен на тази мисия и днес. Ще работя за нея и занапред. В днешния празничен ден искам да благодаря на всички вас: бедни и заможни, хора на умствения и физическия труд, които с почтеност и усърдие градите и пазите България!

Още вътрешнополитически новини – четете тук 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук