Борисов, Радев

Пълен е хаосът с превъоръжаването на армията, специално в частта купуване на нови изтребители.  Няма нужда да се свиква нов Консултативен съвет по национална сигурност по темата Сигурност. Защо? Защото решенията, които са взимат там, не се изпълняват. Това изявление направи президентът Румен Радев пред медии на Националната конференция „Отбранителна и аерокосмическа индустрия и изследвания“.

Хаосът е пълен със самолетите, вижда се всеки ден, каза Радев пред микрофоните на репортерите.

Рестарта на проектите в сферата на отбраната, обявен от изпълнителната власт, Радев коментира като „лишен от синхрон“ с това, което става в ЕС.

Румен Радев репликира и последното изявление от петък на премиера Бойко Борисов,  че трябва да преговаряме с всички офериращи компании за нови изтребители, като премиерът имал едно условие : новите изтребители да са нови.

Президентът окачестви комплексната теза като „чисто протакане“.  Така процесът се връща на етап 2011 г., когато започва проучването на възможности, каза държавният глава.

Като човек, участвал в тези процеси, съм се опитвал да придобием нови самолети – нов Ф-18 нов Ф-16, „Еврофайтър” или „Рафал”, но винаги сме катастрофирали с цената, която надхвърля значително определената финансова рамка. Много ще се радвам правителството да постигне политическа цена. Отсега да ви кажа отговора: „Няма да стане”, предупреди той.

За последно казаното от министър на отбраната Красимир Каракачанов и вицепремиер, че няма да  започва преговори, докато анкетната комисия в парламента не си свърши работата с разследването на процедурата, класирала на първо място шведската оферта за самолети „Грипен”, Радев каза : „Всеки ден нещо ново, така не се работи институционално. Трябва да се научим да уважаваме собствените си решения.

„Има решение на българското правителство, макар взето миналата година, има решение на българския парламент. Изведнъж те отиват в коша. Как да се има доверие на хората в институциите?“

Темите на следващите съвети ще са корупция, бедност, информира Радев. Уточни : смисълът на Консултативния съвет е да надгражда вече взети решения.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук