3 март политик Румен Радев
На снимката: Румен Радев

Радев за сделката на Петков за газ от САЩ: Всеки опит за диверсификация трябва да бъде подкрепен

„Всеки опит за диверсификация в енергетиката трябва да бъде подкрепен. Не мога да коментирам тази сделка, преди да имам точните параметри за нея и измерения“. Това заяви президентът Румен Радев относно сделката за доставки на втечнен газ от САЩ към България пред журналисти в Чехия.

Държавният глава е на официално посещение по покана на колегата му Милош Земан.

По думите на Румен Радев е много важно правителството да търси най-изгодните условия за България.

„И тук става въпрос не само за цена, но и за устойчивост на доставките и възможност българският бизнес, топлофикации и потребители да прогнозират своите разходи“, уточни българският президент.

„Призовавам КЕВР и „Булгаргаз“ най-сетне да обявят цените на газа, защото бизнесът, топлофикациите и хората работят в неизвестност“, подчерта държавният глава.

По-рано от правителствената пресслужба съобщиха, че премиерът Кирил Петков е договорил с вицепрезидента Камала Харис доставки на втечнен природен газ от САЩ още от юни месец на цени под тези на „Газпром“.

Вицепрезидентът поздрави България за решителните действия, с които отстоява своя енергиен суверенитет, уточниха оттам.

От своя страна премиерът Петков посочи, че партньорството на София и Вашингтон е важна част от постигането на газова независимост на България, наред със солидарната подкрепа на ЕС, уточняват от пресцентъра.

Българският премиер посочи, че случващото се в Европа е ясен знак за необходимостта от ускорени и реални мерки в енергийната сфера.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук