България Шенген

За пръв път български действащ политик обвърза темата за РС Македония с 11 годишните ни опити да влезем в Шенген. На фона на отказите на Европа това да се случи, искането определено звучи логично, особено, имайки предвид огромния натиск България да подкрепи влизането на Република Северна Македония в Европейския съюз.

Президентът Румен Радев, вчера разговаря в Страсбург с президента на Френската република Еманюел Макрон и с президента на Германия – Франк-Валтер Щайнмайер. Акцентите на разговорите бяха присъединяването на България към Шенген и европейската перспектива пред Република Северна Македония. И двете теми – от изключителна важност за страната ни.

По време на разговора Румен Радев изрази и позицията на България, която очаква конкретни и необратими резултати в двустранния диалог с Република Северна Македония, които да гарантират европейските ценности по отношение на спазването на човешките права и преустановяване на езика на омразата, както и защитата на българското културно-историческо наследство в страната.

Очевидно става дума за политически прагматизъм, и очевидно ще се търси политическа компенсация за това, че ще подкрепим РС Македония по пътя й към Европа. От всички европейски срани, само на България, Румъния и Хърватия им беше отказан достъп до Шенгенското пространство, дори след като са изпълнили всички критерии за влизане в него още през 2011г. За това напомни и президентът Радев пред френския президент Еманюел Макрон – факт, който се очаква да бъде признат от европейските ни партньори.

Отказът поставя „черен печат върху челото“ на гражданите на Румъния, България и Хърватия, които са страни-членки, но са „втора категория“ европейци. Това пречи за нормалното развитие на бизнеса и за привличането на инвестиции.

Може би е дошло времето, в което несправедливото ни отхвърляне от Шенген ще остане в историята, ако България изиграе правилно картите си. А началото постави президентът Радев.

Припомняме, че дългогодишните опити на предишните управляващи да вкарат страната ни в Шенген завършваха винаги с провал, поради различни причини.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!