Радев Патков
На снимката: Кирил Петков и Румен Радев.

Президентът Румен Радев ще започне консултации с парламентарните групи за връчване на мандат за съставяне на ново правителство, след като министър-председателят Кирил Петков подаде оставката на действащото правителство в Народното събрание, съобщават от прессекретариата на президента.

Оставката на кабинета „Петков“ стана факт, след като вчера ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане“ подкрепиха вот на недоверие към правителството на „Продължаваме промяната“, БСП и „Демократична България“. Вотът беше внесен от ГЕРБ.

Според разписаното в Конституцията, президентът ще трябва да връчи първия мандат за съставяме на правителство на най-голямата парламентаранта сила – в случая „Продължаваме промяната“. Вицепремиерът Асен Василев вчера заяви, че ако ПП опитва да съставя нов кабинет в този парламент, кандидат за министър-председател на ПП ще бъде отново Кирил Петков.

Ако ПП не успеят да предложат състав на Министерския съвет, следва президентът да даде вторият мандат на ГЕРБ. Ако и ГЕРБ се провалят, президентът избира на кого да връчи третия мандат.

Ако не се постигне съгласие за образуване на правителство, президентът назначава служебно правителство, разпуска Народното събрание и насрочва нови избори. Скорът за новите предсрочни избори най-късно два месеца след прекратяване на пълномощията на настоящия Парламент.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук