На снимката: Служебният министър на външните работи Ради Найденов

Важно е България да развива добросъседски отношения със съседните държави и това трябва да бъде постигнато чрез дипломацията. Това каза пред Нова телевизия външният министър Ради Найденов. Той е категоричен, че България няма интерес от влошаване на междудържавни отношения.

Найденов увери, че са предприети необходимите мерки относно намесата на Турция в изборния процес у нас.

„МВнР извика посланика на Турция, който бе приет от българският зам.-министър по европейски въпроси, за да бъде предупреден че страната е против намесата във вътрешните й работи”, поясни Найденов. Според него, нито за България, нито за Турция е допустимо да се взема страна за която и да е политическа партия.

Външният министър обясни, че следващата стъпка на ведомството е била извикването на посланика ни Анкара Надежда Нейнски.

Според Найденов, турската страна се е съобразила с направените забележки по дипломатически канали, така че не е имало нужда да се използва и посланикът след направените вербалните ноти.

По въпроса за организиране на изборите в чужбина и в частност в Турция, както и за изборния туризъм, министърът каза, че вниманието е насочено към организирането на изборите според законодателствата на двете държави.

„В днешно време затварянето на каквито и да е било граници не е решение. По-важна е превенцията от мигрантски вълни на границата“, каза той.

„Като министър на външните работи искам да подчертая, че ние нямаме интерес от развалянето на отношенията между различни държави. Аз съм за това да се спазва законът, границата да се охранява така, както показва законът. Ние трябва да залагаме на положителните отношения между двете страни“, заяви Найденов, като добави, че тези условия са важни и за чуждите инвестиции у нас.

Припомняме, че през последните седмици дипломатическите отношения между България и Турция се обтегнаха, заради сигнали за намеса във вътрешните работи на страната ни. ДАНС върна трима турски граждани, защото заплашвали националната сигурност. Турски министри дори агитираха в полза на една от политическите партии у нас.

Във вторник, патриотични партии блокираха граничните пунктове, за да възпрепятстват влизането на автобуси с избиратели от Турция.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук