Свободна Европа

След като се завърна в България, медийната група Радио Свободна Европа / Радио Свобода се завръща и в Унгария. От медията аргументират завръщането си с отслабването на свободата на словото в държавата, което според нея се дължи на управлението на Виктор Орбан.

„Унгарската редакция на Радио Свободна Европа / Радио Свобода, която беше закрита след края на Студената война, от 8 септември възобнови предаванията си в отговор на резкия спад в свободата на медиите в страната“, се казва в изявление на медийната организация, която се финансира от Конгреса на САЩ.

Радио „Свободна Европа” смята да работи с десетина журналисти в Унгария. Те ще зареждат информационен сайт с мултимедийно съдържание.

От редакцията на медията посочват, че през 2010 г., когато Виктор Орбан застава начело на Унгария, страната е на 23-о място в класацията на свободата на медиите на „Репортери без граници“, а в момента е на 89-о място от 180.

Унгария е третата държава в Европейския съюз, в която „Свободна Европа” преценява, че свободата на словото е под критичния минимум, поради което и отваря собствена редакция. Другите две са Румъния и България, като България остава страната в рамките на ЕС, която заема най-ниското място по свобода на медиите в класацията на „Репортери без граници”, а именно 111-о място.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук