Буча
След зверствата в Буча.

Снимките на безжизнени мъже, жени и деца, лежащи по улиците на Буча, част от тях с вързани ръце, част от тях измъчвани и насилвани, показаха жестокостта на руската армия и ужасиха света. Случилото се в Буча беше наречено „клане“, „геноцид“, десетки хиляди хора по целия свят призоваха Путин да бъде осъден в Съда по правата на човека заради зверствата, които е извършила армията му. Зверсва, които от Москва бяха наречени инсценировка и актьорска игра. Все повече данни оровергават руската теза. Последното от тях са радиосигнали, прихванти в Германия, които не само потвърждават, че убийствата са извършени от руските военни, но и че те не са случайни.

Представяме ви целия материал, публикуван в германското издание DER SPIEGEL:

Германската служба за външно разузнаване /БНД/, е получила нови ужасяващи сведения за зверствата, извършени от руските военни сили в град Буча близо до украинската столица Киев. DER SPIEGEL пише, че службата е прихванала руски военен радиосигнал, в който е било обсъждано убийството на цивилни граждани в Буча. Част от прихванатия радиосигнал очевидно може да бъде пряко свързан с труповете в Буча, чиито снимки потресоха света.

След изтеглянето на руските военни от града през уикенда беше открит масов гроб, както и телата на няколко десетки мъртви цивилни, оставени по улиците. Ръцете на някои от жертвите са били вързани, а по други тела са открити следи от изтезания. Съобщава се, че сред жертвите има и много жени и деца.

Руското правителство категорично отрича, че руските сили са отговорни за тези военни престъпления. Направени са няколко – напълно неоснователни – твърдения, че предполагаемите военни престъпления са инсценирани от Украйна. Тези твърдения обаче се опровергават от показанията на многобройни свидетели, интервюирани от репортери на DER SPIEGEL и други информационни агенции в град Буча.

Коментарите, които са били прихванати от германските служби са последният факт, който напълно опровергава тезата на Русия. DER SPIEGEL научи, че в сряда БНД е информирала парламентаристите за своите констатации. Част от прихванатия сигнал съвпада с местоположението на телата, открити по главния път в града. В едно от тях войник казва на друг, че току-що са застреляли човек на велосипед. Това съответства на снимката на мъртвото тяло, лежащо до велосипед, която обиколи земното кълбо. В друг прихванат разговор един мъж казва: Първо разпитвате войниците, после ги застрелвате.

Част от плана?

Материалите на БНД очевидно предоставят и доказателства, че членовете на руското наемническо подразделение, така наречената група „Вагнер“, са играли водеща роля в зверствата. Известно е, че тази група е извършила подобни жестокости в Сирия.

Очевидци наскоро съобщиха, че окупационните сили в Буча първоначално са били от „млади войници“. След като те са били заменени от други части, свидетелите твърдят, че нападенията срещу цивилни граждани са зачестили. Някои очевидци твърдят, че в града са били чеченски части. Разказите повдигат въпроса дали тези стъпки са били част от плана за окупация.

Прихванатият от БНД радиосигнал създава впечатлението, че жестокостите, извършени над цивилни граждани в Буча, не са били случайни, нито извършени на отделни войници, които са загубили контрол над  себе си. По-скоро, твърдят източници, запознати с аудиозаписите, те показват, че войниците са говорили за зверствата така, сякаш обсъждат ежедневието си.

Това, казват запознатите източници, показва, че убийствата на цивилни граждани са се превърнали в стандартен елемент от руската военна дейност, а може би дори в част от по-широката стратегия. Целта е да се всява страх сред цивилното население и по този начин да се намали волята за съпротива.

DER SPIEGEL научи, че в момента се анализира още прихванати радиосъобщения, въпреки че някои от тях трудно могат да бъдат локализирани. Някои от записите показват, че инциденти като тези в Буча са се случвали и на други места. Съобщава се, че има индикации за потенциални зверства в района около Мариупол, голям град в Южна Украйна, който е обсаден от руските военни.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук