Регата от лодки-каяци и рафтъри се отправиха днес по река Струма в Кресненското дефиле в знак на протест срещу строителството на автомагистрала през пролома. Днешният протест на рафтърите и екоорганизациите е и за опазването на река Струма от замърсяване и против строителството на нови ВЕЦ-ове по вливащите се в нея реки. Поредният протест е организиран от международни участници от Balkan River Defense и български природозащитни организации и рафтинг-клубове.

„Наши приятели от чужбина подкрепят това което се прави в подкрепа на Кресненското дефиле, искаме да кажем: магистралата вън от дефилето, спрете да замърсявате река Струма, за нас най-удачният вариант за автомагистрала „Струма“ е и двете трасета да бъдат горе-извън пролома, защото тук долу, освен хора, загиват и животни“, каза пред БГНЕС Иван Пандъков- председател на сдружение „Балканка“.

„Европейските институции започнаха все-повече да разбират, че нашите твърдения за неправилни изводи от докладите за ОВОС, за манипулации на анализи се оказват реалност“, каза Петко Ковачев от сдружение „Да спасим Кресненското дефиле“.

Протестната флотилия потегли по река Струма с транспаранти: „Искаме реки и природа, стига толкова ВЕЦ-ове“,“Без магистрала през дефилето“, „Да запазим дивата природа в Кресненското дефиле“, „Искаме бъдеще за Кресна“ и други.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!