Стопкадър от предаването "Денят с В. Дремджиев"

Няма официално депозирана оставка на ръководителя на правителствения щаб за бежанците полковник Валери Рачев, съобщи БНР. Самият Рачев отказа да потвърди пред БНР разпространената в медиите информация, че се е оттеглил от поста.

От Министерски съвет засега не коментират темата. Валери Рачев също се въздържа от коментар. Очаква се до края на деня от правителствената пресслужба да изпратят официално съобщение по случая.

Припомняме, че в началото на месец март със заповед на премиера Кирил Петков беше създадена Оперативна координационна група, която да отговаря за евакуацията и подслоняването на украинци. За нейн ръководител бе определен Валери Рачев, съветник в политическия кабинет на премиера.

Рачев е бивш офицер от Българската армия, посланик на България в Ирак и експерт по сигурност.

Оперативната координационна група координира работата на шест междуведомствени групи, които имат междуведомствен състав и се ръководят от заместник-министри. Направленията за работа на групите включват създаване на нова организация на пунктове за първоначален прием и за предоставяне на временна закрила, за организиране на транспорта и настаняването пристигналите в хотели, държавни и общински обекти и за решаване на въпроси, свързани със здравните грижи, образованието и заетостта. Приоритет на Оперативната координационна група е информираността на пристигналите от Украйна за възможностите за живот и работа в България и на българските граждани за помощта, от която те се нуждаят в този критичен за тях момент.

Още вътрешнополитически новини – четете тук 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук