Ралица Агайн
на снимката: Зам-председателят на КФН Ралица Агайн

Зам.-председателят на Комисията за финансов надзор, която отговаря и за контрола на застрахователните дружества, Ралица Агайн подаде оставка. По време на извънредното си заседание Народното събрание я гласува и реши да я освободи от поста.

Ралица Агайн представи доклад във връзка с фалирането на застрахователната компания „Олимпик“.

Тя уточни, че гражданите, които имат да получават обезщетение по застраховка „Гражданска отговорност“, са изцяло подсигурени чрез системата за гаранционните фондове.

„Категорично са защитени. Въпросът е уреден от кипърското законодателство, където е обявено, че при случай на несъстоятелност обезщетенията се поемат от кипърския фонд“, подчерта Агайн.

Тя припомни, че българският и кипърският фонд са подписали многостранна конвенция, съгласно която обезщетенията по застраховката се изплащат от кипърска страна, като за местните клиенти ще посредничи българският фонд.

Ралица Агайн заяви, че подадената оставка от нейна страна е емоционален и морален акт на съпричастност с българските граждани, но подчерта, че няма правомощия или действия, които КФН да е можела да изпълни и да не го е направила.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова взе думата по време на дебата в парламента. По нейни думи има големи несъответствия между съобщеното от правителството вчера и положенията в доклада, който представи Ралица Агайн.

Нинова попита дали докладът е бил предоставен на правителството и от къде то разполага с противоположната информация за изплащането на обезщетения и действията, които може да предприеме държавата.

Лидерът на БСП подчерта, че трябва да се вземат решения, които да помогнат на българските граждани да си потърсят правата.

„За нас основният въпрос е как да се помогне на тези над 250 хил. българи и се оказа още болници и други държавни институции в България. Как държавата да си изпълни функциите на един регулиран пазар? Да не прехвърляме отговорността на хората, които задължително са били накарани да се застраховат, защото „Гражданска отговорност“ е задължителна отговорност“, настоя Нинова.

Тя още веднъж призова Гаранционният фонд на България да поеме ангажименти към българските граждани, а след това да предяви своите претенции към кипърския.

„Аз с Ралица Агайн не съм се чувал, не съм се виждал от години сигурно. Нито съм я чувал, нито съм я срещал последните години и доклад при мен не е идвал. След като вие заговорихте публично за извънредно заседание, я извиках да я разпитам.“

Това каза министър-председателят Бойко Борисов в отговор на въпросите на лидера на левицата Корнелия Нинова.

Премиерът предложи да се създаде работна група, която да излезе с решение дали Гаранционният фонд да се намеси в казуса с „Олимпик”.

„Нашето място днес не е тук. КФН е избрана от парламента, КФН се отчита пред парламента, по каква работа ни викате тук, обърна се Борисов към Корнелия Нинова. Каква отговорност ние да понесем? Оставката (на Ралица Агайн – бел. ред.) дали ще се приеме или не, това не ни решава проблема“, добави Борисов.

Преди това премиерът заяви, че по никакъв начин не се е месил, но това, което е изискал от службите е показало, че има сериозен проблем със застраховките.

Днес Народното събрание заседава във връзка с фалита на кипърската застрахователна компания „Олимпик“ и последствията от това – над 200 хил. българи останаха без задължителната застраховка „Гражданска отговорност“.

От БСП вчера внесоха предложение парламентът да излезе със становище и препоръки към правителството за справяне със ситуацията. От ГЕРБ също предложиха свой вариант на предложение към парламента.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук