Заместник-министърът на отбраната на Косово Бурим Рамадани заяви, че приетата наскоро „Стратегия за сигурността на Косово” е стратегия за модернизация и заздравяване на институциите. Тя ще превърне държавата в модел за подражание в региона по отношение на сигурността, отбраната, информацията и дипломацията, съобщава МИА.

В своя профил във Фейсбук Рамадани пише:

„Сърбия, която прие своята отбранителна стратегия няколко седмици след Косово, показа, че продължава да следва модела на военни стратегии от времето на Слободан Милошевич”.

Заместник-министърът подчертава, че косовското правителство основателно е посочила Сърбия и Русия като „основна опасност за сигурността на Косово”.

„Основателно дефинирахме неприятелските действия отвън (от страна на Сърбия и Русия) като основна заплаха за сигурността на Косово”, смята Рамадани.

Според него, Сърбия се страхува да води войни, тъй като „се е опарила” с Косово. Заместник-министърът заявява, че „разликата между Косово и Сърбия е като между доброто и злото”. Косово смята да модернизира както себе си, така и региона, докато в Сърбия политиците искали да върнат миналото от ерата Милошевич.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!