Тайван земетресение
Снимка: БТА

Ранените при земетресението с магнитуд 7,2, разтърсило Източен Тайван, надхвърлиха 1000, но броят на загиналите остава непроменен – девет. В неизвестност остават 42 работници, които пътували към хотел в национален парк, предаде БТА.

Тайванската пожарна съобщи, че броят на ранените е нараснал на 1038, а този на ранените се оценява на 48, като в него влизат 42-та хотелски служители.

Трусът, който беше най-силният за последните 25 години, разтърси острова вчера сутринта точно когато хората се приготвяха за работа и училище. Епицентър на земетресението стана отдалеченият и рядко населен източен окръг Хуалиен.

Сгради се разлюляха застрашително и в столицата Тайпе, но щетите и нарушенията в ежедневния ритъм на града бяха минимални.

Снощи щабът на аварийно-спасителните служби съобщи, че сега първостепенна задача за тях е издирването на изчезналите хотелски служители, които пътували към клисурата Тароко, едноименен национален парк. Властите възнамеряват да изпратят дронове и хеликоптери, които да се включат в издирвателната операция и да им пуснат от въздуха провизии, ако бъдат открити.

Други, които се оказаха блокирани, постепенно биват откривани и отвеждани в безопасност.

Днес хеликоптер спаси шестима души, които бяха блокирани в минодобивен район, съобщи пожарната.

Също днес предсрочно беше възстановено движението на влакове за Хуалиен, макар малка гара северно от града да остава затворена заради разрушенията по нея, съобщи местната железопътна управа.

В град Хуалиен, където издирването на блокирани хора в сградите приключи, някои хора прекараха нощта на открито с оглед на десетките вторични трусове, които разтърсиха района.

Петдесет и две годишна жена, представила се само с фамилното си име Ю, каза, че се е настанила в палатка във временен център за настаняване, разположен на спортна площадка, защото е била прекалено уплашена да спи в жилището си, където по думите ѝ в момента е пълна „бъркотия“.

„Вторичните трусове бяха ужасяващи. Не спират. Не смея да спя у дома“, каза тя.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук