Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) от днес ще има нов ръководител. Това съобщи служебният вътрешен министър Бойко Рашков.

За смяната на Георги Хаджиев, Рашков съобщи пред журналисти в Пловдив, където пристигна заради операция срещу корумпирани полицаи в 3 РПУ. Общо задържани са над десет души, 7 от тях са полицейски служители.

Относно освобождаването на Хаджиев министърът заяви: „Законът е разписал какви са задълженията и правата на полицейските служители, никъде в закона не пише, че те могат да пребиват децата по улиците или където и да е.“. Рашков визира протестите през лятото.

Преди дни главният секретар на МВР Ивайло Иванов също беше освободен във връзка с насилие по време на протестите през миналото лято.

Той за пореден път подчерта, че рокадите в МВР не са „чистка“ и за всяко негово решение за смяна на кадри има основателна причина.

„За чистка и дума не може да става. Няма да търпя служители да се превръщат в престъпници с пагон“, коментира Рашков. Според него обаче рокади задължително трябва да има.

Давайки за пример бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, Рашков коментира, че когато той е ръководил ведомството, е освободил „всички до един”.

„Това е чистка. Аз до момента съм освободил двама души на пенсионна възраст и главният секретар на МВР“, посочи Рашков.

Относно излезлите в отпуск директори на службите за сигурност и дали се е провела среща с тях при премиера Стефан Янев, вътрешният министър каза, че скоро ще стане ясно какво ще се получи по този въпрос.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!