Бойко Рашков
На снимката: Бойко Рашков

Разследва се общинар от Варна, ръководил престъпна група свързана с подкупи. МВР чака специализираната прокуратурата да даде указания по делото. Това заяви вътрешният министър от трибуната на Народното събрание.

В ГДБОП във Варна е постъпила информация през 2019 г. за незаконни действия от страна на служители – експерти в администрацията на община Варна.

Данните били, че са получавани и разпределяни облаги, с което бюджетът на общината е бил ощетен в големи размери. Направена е била справка, като били събрани данни за корупционна дейност, която е изпратена на Спецпрокуратурата.

През февруари 2020 г. прокуратурата е образувала досъдебно производство. В хода на разследването са били проведени множество разпити и експертизи.

През октомври 2021 г. е бил изпратен доклад на наблюдаващия прокурор. След това Спецпрокуратурата е изискала материалите от досъдебното производство, но до настоящия момент няма получени указания към органите на МВР, обясни министър Рашков.

Лидерът на „Възраждане“ благодарил на Рашков

Костадин Костадинов благодарил за търпението на полицията по време на протеста пред НС, каза още Рашков.

„Получих благодарствено съобщение от председателя на партия „Възраждане” за това, че полицейските служители са проявили невиждано досега търпение по време на протеста пред НС“, заяви той.

Министътрът каза ще, че е била създадена необходимата организация, за да може протестът да протече без вреди и телесни повреди нито на гражданите, нито на полицейските служители.

По думите му на протеста са присъствали около 4-5 хиляди души, а ангажираните полицаи са били 1143.

„Полицаите, участващи на този ден, заслужават поклон“, каза той.

Рашков припомни, че през служителите на реда са работили без щитове и други средства за защита, като по този начин са дали знак на протестиращите, че не са техни противници.

Констатирано е наличието на агресивно настроени граждани от протестиращите, отбеляза вътрешният министър.

„Известно е, че те направиха успешен опит за пробиване на полицейския кордон. Имало е притиснати граждани. Било им е оказано съдействие и медицинска помощ. Задържани са двама”, каза той.

Припомняме, че на 12-ти януари се проведе протест, организиран от ПП „Възраждане“. Хиляди недоволни от настоящите ковид мерки и зеления сертификат се събраха пред Народното събрание. По време на протеста имаше ескалация на напрежението, като протестиращите се опитаха да нахлуят в Народното събрание, но полицията ги удържа. Вследствие на сблъсъка имаше ранени служители на реда.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук