промишленото производство

Индексът на промишленото производство през август се увеличава с 0,7 на сто в сравнение с юли, показват предварителни и сезонно изгладени данни на Националния статистически институт. През август 2022 г. е регистриран ръст с 16,5 на сто на календарно изгладения индекс на промишленото производство спрямо съответния месец на 2021 година.

През август 2022 г. увеличение спрямо предходния месец е отчетено в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 1,5 на сто, и в преработващата промишленост – с 1,2 на сто, а намаление в добивната промишленост – със 7,6 на сто.

По-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на тютюневи изделия – със 17,1 на сто, производството на хранителни продукти – с 11,4 на сто, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета – с 10,9 на сто, ремонта и инсталирането на машини и оборудване – с 9,3 на сто.

Намаление е регистрирано при: производството на химични продукти – с 11,6 на сто, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти – с 10,3 на сто, производството на превозни средства, без автомобили и производството на мебели – по 8,5 на сто, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели – с 8,4 на сто.

На годишна база увеличение на промишленото производство, изчислено от календарно изгладените данни, е отчетено в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 51,3 на сто, и в преработващата промишленост – с 12,7 на сто, а понижение в добивната промишленост – с 5,7 на сто.

По-съществен ръст в преработващата промишленост спрямо съответния месец на предходната година се наблюдава при: производството на превозни средства, без автомобили – с 68,3 на сто, производството на метални изделия, без машини и оборудване – с 42,1 на сто, производството на напитки – с 41,9 на сто, производството, некласифицирано другаде – с 33,3 на сто, производството на тютюневи изделия – с 32,6 на сто.

Намаление е отчетено при: производството на лекарствени вещества и продукти – с 14,2 на сто, производството на химични продукти – с 13,7 на сто, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители и производството на изделия от каучук и пластмаси – по 12,8 на сто.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук