Президентът Румен Радев връчва мандата за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ вероятно ще продължат и днес, стана ясно от коментари на политици на влизане в парламента.

„Дискусиите продължават, благодаря ви“, бяха кратките думи на Кирил Петков.

„ДПС чака преговарящите групи на двете големи партии да се разберат“, посочи депутатът Хамид Хамид.

„Надяваме се да разберат, нямаме нужда от нови избори в момента. Аз съм оптимист, че ще има правителство – дано да е с първия мандат. Не е добре за страната да има избори“, каза Ивайло Мирчев от ДБ и добави, че ще коментират, „когато има какво да се коментира“.

Депутатът от ПП-ДБ Даниел Лорер потвърди позицията си от вчера, че не може да се има доверие на Мария Габриел.

„Много се надявам на политическа мъдрост, защото бъдещето на България е по-важно от всички ни. Още вчера коментирах въпроса с подаването на кабинет, който не е съгласуван с половината министри в него. Това касае бъдещето на България и ясно казах нашето мнение, че няма как да подкрепим кандидат за премиер, който подава кабинет, който не иска да работи по този начин. Настояваме да има кабинет, който може да работи за България“, каза той.

„Предложил съм, обсъждаме“, каза пред журналисти в Народното събрание съпредседателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) Атанас Атанасов на въпрос дали е предложил ПП-ДБ отново да седнат на масата за преговори с ГЕРБ-СДС.

„Бихме могли да се върнем към преговори, ще го предложа на колегите, но решението ще го вземем заедно“, заяви вчера Атанасов.

Вчера Асен Василев бе категоричен, че правителство с премиер Мария Габриел няма да има.

„Габриел не може и не трябва да е министър-председател на България, няма лидерски качества. Трябва да гледаме напред към втория мандат“, подчерта Василев. Според него, вариантът Габриел да бъде ротационен премиер е зачеркнат завинаги. „Извинявам се на Габриел ако се е засегнала в лично качество, но в качеството на кандидат за премиер – не се извинявам“, посочи Василев за думите си, че Габриел е “красивото лице на мафията в България”.

„Няма вариант за кабинет с втория мандат“, заяви от своя страна Теменужка Петкова от ГЕРБ. „Имаме още време. Денков заяви, че те очакват преговори. С втория мандат няма да се получи нищо. Дали ще има нови разговори с ПП-ДБ зависи от Мария Габриел“, добави Петкова.

„Първото, което може да ни върне на масата за преговори, е едно голямо „извинявай““, каза вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Припомняме, че Мария Габриел върна папката за съставяне на кабинет на президента на 19 март с пълен състав от министри, но по-късно съпредседателите на ПП-ДБ заявиха, че съставът на кабинет и предложеното споразумение към него не са съгласувани с тях. Обвиниха Мария Габриел, че се е извършила „политическа измама“, тъй като в обявения състав на правителство е имало хора, които не са знаели, че са в него

На това Мария Габриел отговори с искане на извинение за епитетите и обидите.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук