Близо трилион – 904 милиарда евро са загубите от корупция в ЕС, сочи аналитичен доклад на Европейски свободен алианс в Европейския парламент. В подобен доклад през 2016 сумата беше 782 милиарда.

В частта за България посочената сума е 11 милиарда евро. Срещу 11-те млрд. евро, отишли за корупция, разходите на държавния бюджет за 2019 са малко над 6,9 млрд. евро, или само две-трети от масата на корупционните пари. Корупцията у нас е близо два пъти повече от социалните разходи на държавата (6,1 млрд. евро), три пъти над бюджета на здравеопазването (3,7 млрд. евро)  и 6 пъти повече от парите за образование. Според доклада тази сума би осигурила средни заплати за 2.5 милиона българи.
При годишен брутен национален продукт (спомагателен показател за БВП: включва създаденото от български фирми на територията на други страни и не включва дивидентите и печалбите на чуждите компании у нас, бел.ред) от малко над 50 млрд. евро, корупционните разходи заемат дял от над 20% от него. Все пак България не е най-корумпираната страна в ЕС. Негативната класация се води от Румъния. Където корупцията е 15,6 на сто от БВП. На нашето ниво на корупция (14% от БВП) се нарежда и съседна Гърция.

За 2017 година България е на 71 място в курупционния индекс на Асоциация „Прозрачност без граници“ (Transparency International) и на 61 място в този на Световния икономически форум (WEF).

Ето и данните за останалите страни:

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!