Федотов - Сергеев
Зад името Сергей Вячеславович Федотов стои всъщност Денис Вячеславович Сергеев

Разследването на Белингкат потвърди истинската самоличност на агента, който участва в отравянето на Сергей и Юлия Скрипал. Той може би е замесен и в отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев. Зад името Сергей Вячеславович Федотов стои всъщност Денис Вячеславович Сергеев, офицер на ГРУ, завършил Руската военна дипломатическа академия.

Кой е Сергей Федотов?

Денис Сергеев е роден в малък град в Казахстан, близо до границата с Китай. И Денис, и неговата втора самоличност Сергей Федотов са родени на 17 септември 1973 г.

Между 2000 г. и 2002 г. е учил в елитната Военна дипломатическа академия, по-позната като „Консерваторията на ГРУ”. Женен е и има една дъщеря.

През 2010 г. се ражда и втората му самоличност Сергей Вячеславович Федотов. Под това име той получава нов паспорт с номер „770001”, като под същия номер са издадени и паспортите на други агенти на ГРУ и ВИП личности. На Федотов е дадена дата на раждане съвпадаща с тази на реалния човек, но рожденото му място е преместено от Казахстан в Рязан.

Както при останалите агенти на ГРУ и тук като причина за създаване на новия паспорт пише „неподходящ за използване” предишен паспорт. Като, както и в другите случаи, такъв просто никога не е съществувал.

Освен това на Федотов е даден нов адрес и нов работодател, като на посочения адрес живее обикновено семейство със същото име.

Работодателят на новата самоличност не може да бъде установен, тъй като има 25 компании със същото име.

За периода 2012 – 2018 Федотов е използвал два различни паспорта, които са издадени от едно и също бюро и са със същия номер (770001) от партидата на агенти под прикритие на ГРУ.

През 2014 г. е пътувал до Чехия, Италия и Швейцария. Като в края на януари 2014 г. е бил в Прага заедно с Александър Петров ( д-р Александър Мишкин) един от основните заподозрени в аферата „Скрипал”. Двамата са останали в града осем дни, а на 2 февруари са се върнали в Москва.

Федотов и България

През февруари 2015 г. Федотов извършва първото си пътуване до България. На 15 февруари 2015 г. отлита от Москва до Белград в съседна Сърбия. На следващия ден той пътува до България и остава там до 22 февруари, когато отлита от София за Москва.

Второто му пътуване, за което по-рано съобщи „Белингкат“, е през април 2015 г. Той каца в морския курорт Бургас с директен полет от Москва на 24 април 2015 г. Въпреки, че е купил билет за полет от София за Москва на 30 април 2015 г., той не използва този билет. Вместо това, вечерта на 28 април в 20:20 ч., той отлита от София за Истанбул.

По-рано същия ден, на 28 април, българският производител и търговец на оръжия Емилиян Гебрев припада по време на вечеря с търговските си партньори от Полша в престижен ресторант София. Здравето на Гебрев се влошава бързо и той изпада в кома. Предприето е лечение срещу отравяне от неидентифицирано вещество във Военномедицинската болница в София. В продължение на повече от две седмици Гебрев се бори между живота и смъртта. Синът на Гебрев и търговски директор на една от неговите производствени компании също проявява признаци на отравяне в дните след собствения си колапс, макар и с по-леки симптоми.

След освобождаването му от болницата, отровата все още не е била идентифицирана, затова Емилиян Гебрев изисква съдебномедицинска експертиза от две европейски лаборатории, акредитирани от ОЗХО. Едната от тях – базирана в Хелзинки – извършва подробен анализ на пробите от урина на г-н Гебрев и сина му. Както бе съобщено по-рано, този анализ открива следи от органо-фосфатно отравяне, като в изследванията на първия пациент, за който се предполага, че е Гебрев, са открити два различни вида агенти. Един от видовете е идентифициран от лабораторията като пестицид, докато другият не е идентифициран.

В изявление пред пресата от 11 февруари 2019 г., главният прокурор на България потвърди присъствието на Федотов в страната по време на отравянето на Гебрев. Той също така потвърди, че българските власти са започнали повторно разследване за отравянето на Гебрев през 2015 г., което е било затворено през 2016 г., тъй като не е открит нито един заподозрян. Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че разследването е възобновено, след като г-н Гебрев е изпратил писмо до прокурорите през октомври 2018 г., виждайки в пресата информация за отравянето с Новичок в Обединеното кралство и подозирайки, че той може да е бил обект на подобни обстоятелства. Цацаров потвърди също, че българските и британските органи на реда си сътрудничат по случая от октомври 2018 г. Цацаров обаче изглежда отхвърля хипотезата, че отравянията в България през 2015 г. може да са свързани с отравянето на семейство Скрипал с „Новичок“, което той обосновава с факта, че „химикали в списъка на КЗХ (Конвенцията за химическите оръжия) на забранените вещества не са открити в обширните тестове“.

Всички консултиращи експерти, включително Вил Мирзянов, работил по разработването на „Новичок“ като част от тайната програма за химическо оръжие на Съветския Съюз, се съгласяват, че докладът на хелзинкската лаборатория не може окончателно да докаже или опровергае дали Новичок или подобно вещество е било използвано при отравянето на Гебрев.

Пробите на Гебрев са на разположение за повторно тестване поне до юни 2020 г., съобщават от лабораторията, и по искане на пациента, може да се извърши индивидуален анализ.

„Федотов” отново се завръща в София с директен полет от Москва на 23 май 2015 г. Той напуска страната на 29 май 2015 г. с кола, преминавайки в Сърбия в компанията на двама руски граждани. Според източници в българските правоохранителни органи, един от двамата му спътници е присъствал в Лондон по време на отравянето на семейство Скрипал през март 2018 г. Федотов излита от Белград до Москва на следващия ден. Това връщане в България като цяло съвпада с изписването на Гебрев от болницата и последващото му повторно влизане с нови симптоми на отравяне.

След пътуванията си в България, Федотов прави още едно петдневно пътуване до Турция през август 2015 г.

През 2016 г. два пъти пътува до Лондон. Първото му посещение е в края на март, като той остава в Лондон шест дни до 1 април 2016 г. Той се завръща в Лондон за четиридневно посещение на 14 юли 2016 г. Случайно или не, тези две пътувания се случват малко преди и след референдума за Брекзит.

На 5 ноември 2016 г. Федотов отлита за Барселона и се завръща обратно в Москва от Цюрих шест дни по-късно. Той се завръща в Барселона още веднъж: на 29 септември 2017 г., два дни преди референдума за независимост в Каталуния. И този път, случайно или не, Федотов остава в Испания по време на гласуването на 1 октомври и се връща през Женева в Москва на 9 октомври 2017 г. Той се връща в Женева още веднъж три седмици по-късно, на 30 октомври, след което се връща в Москва на 8 ноември 2017 г.

В края на 2017 г. Федотов отпътува за Армения. Той остава там между 23 декември и 2 януари 2018 г. Само седмица по-късно той отлита за Цюрих на 10 януари и се връща от Женева на 17 януари 2018 г. Това е последното му пътуване преди посещението в Лондон, когато е и отравянето на Скрипал.

Пътувайки като „Федотов”, Денис Сергеев пристига в Лондон рано сутринта на 2 март 2018 г., като напуска Москва в 7:00 часа. Другите двама заподозрени, Мишкин и Чепига, пристигат по-късно този следобед.

Не е ясно каква е ролята на Федотов, ако изобщо има такава, при подготовката и изпълнението на операцията по отравяне. Също така не е установено дали е пътувал до Солсбъри в някой от дните, в които е бил във Великобритания. Той е резервирал билет за полет от „Хийтроу“ до Москва следобед на 4 март, денят, в който Сергей и Юлия Скрипал са изпаднали в безсъзнание. Но Федотов никога не се качва на този полет. Вместо това, използвайки транспорт, който все още не е идентифициран от „Белингкат“, той тръгва към Рим и се качва на борда в 15:30 часа в същия ден обратно за Москва.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук