С-400

Турският президент Тайип Ердоган заяви, че разполагането на зенитно-ракетните системи С-400 ще започне през април. Той говори за това с турски журналисти при завръщането си от Москва след преговорите с руския президент Владимир Путин.

„Ракетните системи за противовъздушна отбрана С-400 вече са наша собственост. В момента се работи по обучението на специалисти за разполагането на системите. Вече получихме по-голямата част от С-400. Вече ги притежаваме напълно. През април ще започне тяхното разгръщане“, цитира вестник „Йени Шафак“ турския лидер.

Междувременно Ердоган подчерта, че Анкара не се отказва от американските зенитно-ракетни системи „Пейтриът“.

„Вече казах и ще повторя още веднъж, че обяснихме на американците: „ Ако ни предложите „Пейтриът“, ние ще ги купим от вас“, каза той.

През септември 2017 г. Руската федерация обяви договор с Турция за доставката на С-400 с цена 2,5 млрд. долара. Първите доставки започнаха на 12 юли 2019 г. САЩ и НАТО активно се противопоставят на придобиването на С-400 от Турция. На 17 юли говорителка на Белия дом заяви, че решението на републиката да придобие С-400 прави невъзможно тя да продължи да участва в програмата за производство на американски изтребители Ф-35.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!