България и Турция съвместно откриха разширение на транзитния газопровод между двете страни. 20-километровият участък е завършен предсрочно с четири месеца, заяви енергийният министър Теменужка Петкова по време на откриването.  С новите мощности България ще може да транспортира за южната ни съседка 1.7 млрд куб метра газ на година, уточни тя. На церемонията до компресорната станция на село Лозенец присъстваха премиерът Бойко Борисов и турският министър на енергетиката Фатих Дьонмез.

Държавната компания „Булгартрансгаз“ днес пусна официално разширението на транзитния газопровод до Турция. Тръбата е дълга 20 километра между компресорна станция Лозенец и Недялско. След разширяването на газопровода ще бъдат увеличени възможностите за транзитиране на природен газ през връзката от 14 млрд. куб. м на 15,7 млрд. куб метра годишно. Освен това ще може да се пренася синьо гориво и в обратна посока – от Турция към България

Петкова подчерта, че този проект е от общ интерес за целия ЕС, и добави, че това е втората междусистемна свързаност на България със съседна страна. През 2016 г. официално беше открита газовата тръба с Румъния.

„Преди няколко години при посещение на руския президент Владимир Путин в Турция беше казано, че България ще загуби всичко. С тиха дипломация обаче останахме приятели с Турция. С разговори постигнахме съгласие и с президента Путин. Междувременно президентът Ердоган заяви, че през България преминава всичко, само не мигрантите“ – заяви премиерът Бойко Борисов.

Двадесеткилометровата газопроводна отсечка от компресорната станция Лозенец до Недялско е част от проекта за рехабилитация, модернизация и разширение на съществуващата газопреносна система и е определена за проект от общ интерес от Европейската комисия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!