КПКОНПИ проведе днес заседание
КПКОНПИ проведе днес заседание Снимка: БГНЕС

Парламентарната комисия по превенция и противодействие на корупцията одобри на първо четене проекта за промени в Антикорупционния закон, внесени от ГЕРБ-СДС. За него гласуваха депутатите от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, БСП и ДПС, а „Възраждане“ и ИТН се въздържаха.

„Включването на разследващи функции в антикорупционния орган ще доведе до по-добри резултати при събирането на доказателствата по реда на НПК, смята временно изпълняващият длъжността председател на КПКОНПИ Антон Славчев.

Другите два проекта – на Министерския съвет (служебното правителство) и на ПП-ДБ, бяха отхвърлени.

Приетият на първо четене законопроект за противодействие на корупцията сред лица, заемащи висши публични длъжности, предвижда Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) да бъде разделена на две, като едната да се занимава с незаконно придобито имущество, а другата – с противодействие на корупцията.

Предлага се комисията да се състои от 7 членове, като шестима се избират от парламента, а един е номинация на президента. Председателството ще бъде на ротационен принцип. Въвежда се нова фигура – на разследващи инспектори, които ще работят по корупционни престъпления.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук