Имамоглу, опозиция
На снимката: опозиционният кмет на Истанбул, Екрем Имамоглу

Турското МВР започна разследване на кмета на Истанбул заради неговото противопоставяне на мечтата на президента Реджеп Тайип Ердоган за изграждане на алтернатива на Босфорския проток., заяви в понеделник говорител на кмета.

Ердоган твърди, че новият канал в Истанбул, който той е нарекъл един от „лудите си проекти“, ще облекчи натиска върху един от най-натоварените морски пътища в света.

Босфорът създава граница между Европа и Азия, разделяйки Истанбул на две, докато тече между Черното и Мраморно море.

Предложената алтернатива на стойност 75 милиарда лири (9,8 милиарда долара) ще минава западно от Босфора по нов маршрут от 45 километра.

Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу, при чиято победа миналата година управляващата Партия на справедливостта и развитието на Ердоган загуби 25-годишната си власт над най-големия град в Турция, е отявлен противник на проекта от финансова и екологична гледна точка.

След победата му общината излъчва видеоклипове в движещи се под земята влакове и издига плакати срещу „Канал Истанбул“.

Разследването от инспекцията за собственост на министерството е съсредоточено върху плакати, съдържащи фразите „Или канал, или Истанбул“ и „Кой се нуждае от канал Истанбул?“, написа в Туитър Мурат Онгун, говорител на Имамоглу.

Критиците твърдят, че проектът ще унищожи природата и дори може да влоши риска от земетресение в града с население над 15 милиона души.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук