Разследва се неправомерно харчене на целеви средства от Столична община, съобщиха от МВР. Предстои материалите да бъдат изпратени в прокуратурата за преценка дали да бъде образувано досъдебно производство.

Разследването започва, след като Икономическа полиция при Главна дирекция „Национална полиция“ се самосезира по медийни публикации за неправомерни действия на столичен заместник-кмет.

Обект на проверката е твърдението, че Столичната община неправомерно е харчила целеви средства, постъпващи в нейните сметки от такса битови отпадъци (ТБО) за други дейности. Според изнесените данни, ежегодно в сметките на общината постъпват суми от ТБО от предходни години, които се събират в обща сметка, а после се разходват не за дейности, свързани с почистването, както изисква Законът за местните данъци и такси.

След изискани справки от Столичната община и Агенцията за държавна финансова инспекция, е направен изводът, че средства в размер на над 84,5 млн. лв. от т. нар. „недобори“ по ТБО през 2019-а и 2020 г. не са постъпили в целевата сметка, а в такава, в която постъпват всички приходи на общината. Точният размер на средствата може да се установи след възлагане на одит от Сметната палата, допълват от МВР.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук