Германското външно разузнаване предупреди, че терористичната организация Ислямска държава може да организира атентати в Европа, пише Дойче веле,

За пръв път директорът на Федералната служба за защита на конституцията (BfV) Томас Ханделванг беше домакин на годишния симпозиум на службата за външно разузнаване в Берлин.

Ханделванг предупреди, че никой не трябва да се заблуждава от военния разгром на Ислямска държава в Сирия. Организацията продължава да действа, като пример са атентатите в Шри Ланка, където загинаха стотици.

„Продължава разпространението на пропаганда от привържениците на Ислямска държава и тази пропаганда призовава за атаки срещу цели на Запад“, каза директора на BfV.

На срещата на разузнавачите беше засегната и темата за крайнодесния и крайнолевия екстремизъм.

„Крайнодесните се възползват от определени проблеми, за да се доближат до граждани, които не са техни привърженици и да отровят атмосферата с пропаганда и дезинформация“, казва Ханделванг.

Ксенофобските протести в Кемниц след смъртта на германец са типичен пример, смята шефа на BfV. Заподозрените бяха иракчанин и сириец и протестите продължиха с дни.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!