кораб, моряци
Снимка: БТА

Българските моряци, които бяха задържани в Черно море край Румъния за нелегален улов, вече са у нас. В Констанца обаче остават трите рибарски кораба. А от сдружение „Черноморски изгрев“ поискаха оставката на директора на агенцията по рибарство, съобщи NOVA.

„Имаше общоевропейска проверка на риболовни кораби с представители на българската и румънската ИАРА. Имаше и гранични полицаи от Румъния, които ни спряха за проверка. Установиха, че имаме улов на калкан и акула. Казаха, че акулата е неправомерно хваната, защото румънците имали забрана. По европейските регламенти, по които се ръководим, ние знаем, че нямаме забрана за акулата, а имаме квота за улова ѝ“. Това разказа Красимир Петров, капитан на един от задържаните кораби.

„Все още нямаме наложени санкции. Имаше разпити до 5 часа сутринта. Накрая адвокатът, който ме представляваше, даде най-лошия сценарий. Той каза, че максималната глоба за извършените от мен нарушения може да бъде около 100 хиляди лева“, подчерта той.

„Голям проблем ще бъде освобождаването на корабите. От тях зависи прехраната на десет семейства“, заяви председателят на УС на риболовно сдружение „Черноморски изгрев“ Емил Милев.

„Това не е прецедент. Занимавала съм се с подобен казус като представител в ЕП. Тогава отново имаше арестуван български кораб и беше прибран екипажът му. Смятам, че българската дипломация ще свърши своята работа. Трябва по-сериозен натиск и амбиция от нейна страна и да бъдат поставени много ясно и категорично българските интереси пред румънските власти“, категорична е вицепрезидентът Илияна Йотова.

Все още изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) не е получила официални документи, разкриващи детайли около задържането на българските риболовни кораби от румънската страна. Това съобщи пред журналисти доц. д-р Ваня Стаматова, директор на агенцията

„От румънска страна няма постъпило нищо официално за това какво точно се е случило. Имам информация, че българските инспектори, които са участвали в тази съвместна проверка, са оказали съдействие на нашите рибари и са помолили румънските си колеги корабите да не бъдат съпровождани до Констанца. Това е информацията, която имаме към момента. Ще помогнем с каквото можем в рамките на нашите правомощия“, каза тя.

Доц. Стаматова не потвърди, че българските кораби са задържани в общоевропейски териториални води, а не в румънски, като отново се позова на липсата на официален доклад по случая от северната ни съседка.

“Поискали сме по официален път въпросната забрана от румънките власти, на базата на която е направено задържането. До момента не сме получили такава. Пак казвам – не мога да кажа къде точно са били заловени нашите рибари. По време на проверката корабите са задържани по основание, че с тях е извършван незаконен улов. Проверката е била съвместна, заедно с гранична полиция на Румъния“, обясни още директорът на ИАРА.

В Бургас Стаматова обяви, че рибари са поискали оставката ѝ заради обвинения за бракониерство към тях от нейна страна.

“Явно някои мои думи са интерпретирани неправилно. Никога не съм наричала рибарите, които са били заловени, бракониери. Дали са такива може да каже единствено съдът. Към този момент не мисля, че има необходимост да подавам оставка. Ако съм била разбрана неправилно, отново се извинявам на рибарите и пак казвам – ИАРА ще им окаже пълно съдействие, според правомощията, които има“, допълни тя.

Припомняме, че в петък три български кораба с общо десет български моряци бяха задържани на Пристанище – Констанца в Румъния. Плавателните съдове са ескортирани от румънските власти минути преди полунощ на 23 март. Установени са на 50 мили източно от Констанца, като са били спрени за проверка и отправени към военното пристанище на Констанца – Порт 1, обявиха от българското посолство в Румъния.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук