След като противоепидемичните мерки започнаха да се разхлабват, социалният живот започна също да става възможен. Все повече ресторанти, музеи и барове отварят врати. Оказва се обаче, че много от местата са предприели свои мерки за защита, които напълно променят облика им.

В ресторант Da Enzo’s в Рим, сервитьорите вече не дават менюта, вместо това предлагат QR код за сканиране. Клиентите насочват своите телефони към него и на екрана им се появява меню със специалитетите на деня.

В Холандия пък хора от едно и също домакинство могат да хапнат на масите, които се намират в малки стъклени кабини на брега на амстердамските канали, концепция, която се изпробва от ресторант ETEN.

За вечерящите обаче има и друга възможност – те могат да опитат да се хранят с прозрачен абажур около себе си, създаден от френския дизайнер Кристоф Гернигон за собственици на ресторанти, които искат да защитят клиентите от COVID-19.

Другите дизайни приличат по-скоро на кабинките, които се използват в затворите, казва Гернигон, което го подтикнало да създаде цилиндър от прозрачна пластмаса, който да виси от тавана, подобно на абажур.

Тъй като кината са затворени заради мерките за социално дистанциране, автокината също се завръщат, вече такива се появиха в Литва, Дубай и Съединените щати.

Ако пък сте почитатели на клубовете, германците вече предложиха решение и за този проблем. На паркинга на Club Index в град Schüttorf близо до холандската граница, хора – до двама в автомобил – имаха възможност да паркират в редици пред DJ и да танцуват, спазвайки мерките за социално дистанциране, наложени от държавата.

Дизайнерите от Ливан през Китай до Нигерия създават неповторими маски за лице и защитно облекло. В Белгия обаче глухите хора призовават за прозрачни маски, за да могат така да общуват с другите.

В Кралския институт в Брюксел, училище за хора със специални нужди, учителите шият маски, които съдържат прозрачен прозорец, за да може устата да се вижда, което може да бъде особено важно за децата с аутизъм и за глухите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!