проверка Александровска болница

Медици от интензивното отделение в „Александровска“ заплашиха с гладна стачка, ако не бъде отстранен началникът на КАИЛ проф. Темелков. Председателят на НС „Защита“ д-р Симеонов обяви, че синдикатът застава зад медиците, които се оплакват, че са репресирани от шефа си.

„Провежда едно авторитарно ръководство, разделя колегите по различни принципи, унижава част от колегите, обиждайки ги публично пред колектива“, добави лекарка

Тя уточнява, че обидите и заплахите се отнасят и до медицински сестри, и до санитарки.

„Една трета от екипа търпи подобно отношение. Месечните графици са неравномерно разпределени между лекарите. Тези хора се държат като чорбаджии, тези болници не са техни, те са обществени“, включи се и друг лекар.

Във връзка с появили се публикации за зараждаща се гладна стачка на членове на Национален синдикат „Защита“ в УМБАЛ „Александровска“, поради недоволството им от начина на управление на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение, ръководството на лечебното заведение заявява, че към момента не съществува нито административен, нито трудово-правен спор, се посочва в позиция на болницата, изпратена до медиите.

Оттам съобщиха, че на 7 декември в деловодството на лечебното заведение е депозирано писмо от председателя на Национален синдикат „Защита“ до изпълнителния директор. В писмото е имало заплахи, че ако до края на деня не бъде отстранен проф. Темелков, синдикат „Защита“ ще сезира висшите държавни и контролни институции. Също така ще подкрепи медиците, готови да обявят гладна стачка и ще поиска отстраняването на цялото ръководство на болницата.

„Става въпрос за личностен конфликт между част от лекарите в клиниката и нейния ръководител, като причината за конфликта са различия в разбиранията им за организацията на работата, йерархията в структурата, респективно, професионалните отговорности на работещите в нея“, твърдят от ръководството на „Александровска“.

В писменото си становище до директора на болницата началникът на КАИЛ проф. д-р Атанас Темелков отхвърля твърденията на НС «Защита» с обяснението, че конфликтните отношения с няколко лекари от екипа му датират отдавна и периодично се обострят. По думите му тези няколко души системно го провокират, като саботират сутрешните рапорти, не спазват въведения вътрешен трудов ред и указанията на началника на клиниката. Според професора целта е той да бъде злепоставен и свален от ръководния пост.

Ръководството на УМБАЛ „Александровска“ счита, че използването в официален документ на понятия като „репресии“, „издевателства“, „гавра“, „терор“ и други подобни са неприемливи, несъвместими с лекарската етика и несъотносими към ситуацията. Проф. Темелков е един от най-уважаваните ръководители на клиники и до момента при оценката на неговата дейност не са установени пропуски и недостатъци, посочват още от ръководството на лечебното заведение.

Проблемът е бил обсъден на среща между ръководството на болницата и ръководствата на синдикалните организации на КНСБ и КТ «Подкрепа» на 08.12.2021г. В резултат на разискванията се постигна съгласие, че конфликтът се основава на междуличностни отношения, които имат потенциал да доведат до влошаване на екипния принцип на работа и до негативен имидж на клиниката, категорични са от ръководството на „Александровска“.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук