Реджеп Ердоган
На снимката: турският президент Реджеп Ердоган

Турският президент Реджеп Ердоган назначи новите членове на Съвета на съдиите и прокурорите (ССП), съобщи информационната агенция ДХА.

От квотата на държавния глава висши магистрати стават зам.-главният републикански прокурор на Анкара Хюсеин Шахин и зам.-главният републикански прокурор на Истанбул Мехмет Акиф Екинджи, както и досегашните членове на закрития Висш съвет на съдиите и прокурорите (ВССП) Мехмет Йълмаз и Халил Коч.

Референдумът в Турция от 16 април промени състава и наименованието на ръководния орган в правосъдната система: от 22 – на 13 души и от ВССП – на ССП.

Четирима членове на съвета са избират от президента, а останалите седем – от Меджлиса.

Не се променя членството в съвета на министъра на правосъдието и на първия зам.-министър в Министерство на правосъдието.

На 17 май Меджлисът избра парламентарната квота от 7 висши магистрати. На първия тур от гласуването нито един от предложените кандидати не събра задължителното квалифицирано мнозинство от 2/3. На втория тур новите членове на ССП бяха избрани с обикновено мнозинство, при бойкот на обсъжданията и гласуването от страна на реалната опозиция – основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) и легалната кюрдска Демократическа партия на народите (ДПН).

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук