комитова

Твърдо държа да въведа граждански контрол за качеството на пътищата за гаранционния период. Това коментира в интервю за  БНР регионалният служебен министър Виолета Комитова, която посочи корупцията като най-сериозен проблем в своя сектор.

Корупцията се извършва от хора с власт и без страх от съд и прокуратура.

Тя се обяви за „край на инженеринга“ и „пари без обществена поръчка“

Котова съобщи, че в първия работен ден от новата седмица МРРБ отново ще внесе документи за вписването на временното ръководство на „Автомагистрали“.

Тя обясни, че се иска вписването на временното ръководство от трима души до провеждане на конкурс за постоянно ръководство, състоящо се от петима души, който предстои в началото на юли, но съдия Мария Вранеску е отказала това вписване два пъти.

По темата с предплатените авансово пари на фирми за пътно строителство Виолета Комитова посочи, че това крие огромен инвестиционен риск – парите да се изгубят, фирмите да фалират и нищо да не се построи.

„Този риск аз не бих го предприела, ако парите бяха лично мои. Това е все едно да си купите мебели сега за къща, която ще построите след пет години“, отбеляза министърът.

Тя уточни, че предстоят срещи на ръководството на МРРБ с всички фирми, които са взели аванси. Отбеляза, че корупцията много пречи в сектора. А самата корупция съществува, защото замесените няма страх от съд и прокуратура.

Комитова призова „Артекс“ да си извадят ново разрешително

По случая „Артекс“ и последните протести на строителната фирма от изминалата седмица Комитова припомни, че валидността на разрешението за строеж на „Златен век“ е до 11 януари 2020 г. и това е поводът строежът да бъде спрян.

Едно от възможните решения Виолета Комитова вижда в това „Артекс“ да поиска от Столичната община съвсем ново разрешение за строеж за довършване на обекта, което ще изведе казуса от агонията.

„Те обаче решават да водят съдебни дела. Съдебните дела по-бързо ли ще приключат от един месец? Те през цялото време крещят по медиите, че ще водят съдебни дела“, коментира тя.

Втори изход Виолета Комитова очерта с т.нар. законодателна поправка „Артекс“, която касае и много други строежи първа и втора категория и уточни, че ще бъде направено предложение към бъдещите народни представители.

Национална детска болница – нова сграда, но на старото място

Относно бъдещата национална детска болница Виолета Комитова обясни, че 2004 г. тогавашното Министерство на здравеопазването се е произнесло по сградата-скелет – че тя не може да върши никакви функции, не е необходима, амортизирана е и няма да се ползва от системата на здравеопазването.

През 2011 г. е изготвен подробен устройствен план за цялата Медицинска академия, където на мястото на сградата-скелет е предвидена чисто нова сграда за детска болница с височина 20 метра.

„Последвал е обаче търг за реконструкция на старата сграда“, разясни служебният министър на регионалното развитие.

„Днес регионалното министерство може да издаде виза за проектиране единствено и само на чисто нова сграда на това място с височина 20 метра“, подчерта Комитова.

Виолета Комитова декларира, че в работата си като служебен министър се ръководи от три принципа – прозрачност, законност в строителството, превантивна борба с корупцията оттук нататък.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!