регистрацията Божков
на снимката: Васил Божков

Регистрацията на политическа партия „Гражданска платформа Българско лято“, която е свързана с бизнесмена, пребиваващ в Дубай, Васил Божков е факт. Решението е взето в тричленен състав на Върховния касационен съд, като то не подлежи на обжалване.

Съдебният състав на ВКС е приел подадения протест срещу решението на СГС за неоснователен. Твърденията в протеста, че не е посочено как точно и по какъв начин е било проведено „онлайн“ учредителното събрание се опровергават от съдържанието на протокол за проведено учредителното събрание, нотариално заверени декларации на участниците.

Също така стана ясно, че учредителното събрание, макар и онлайн, е проведено на територията на Република България в гр. София, ул. „Московска“ № 43.

По отношение на съдържанието на учредителната декларация и по-специално, че в нея се съдържали обидни квалификации по отношение на съдебната власт, се посочва, че посочените в протеста като такива цитати се намират в „преамбюла“ на документа и не представляват част от уреденото от закона съдържание, изискващо определяне на основните принципи и цели на учредяваната политическа партия.

„Последните са намерили своята ясна формулировка в съдържанието на разделите „мисия“ и „основни принципи“, поради което и учредителната декларация отговаря на изискванията на закона“, се казва в решението на ВКС.

От ВКС не са счели приликите на емблемата на партията с други такива за причина партията да не бъде регистрирана.

„Член 5 поставя като единствени ограничения политическите партии да използват в своите символи герба или знамето на Република България или на чужда държава, както и религиозни знаци или изображения или да накърняват общочовешките ценности и да противоречат на добрите нрави, в каквито насоки твърдения от страна на прокуратурата не се сочат“, се казва в мотивите.

Припомняме, че партията на Божков закъсня с регистрацията, за да участва в парламентарните избори на 4 април. Поради това те ще участват на предстоящите избори чрез мандатоносител.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!