лифт

Може да се реконструира малка част от Драгалевския лифт. Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова на среща с президента Румен Радев и представители на изпълнителната власт, местната администрация, представители на спортната общност и на инвеститорите в природен парк „Витоша“.

Според нея не може да се направи много, тъй като са необходими законови промени и нов план за управление. Фандъкова, цитирана от БТА.

Тя посочи още, че план за управление може да се изработи в рамките на година или година и половина. След това той трябва да се съгласува, а това ще отнеме още време.

„Нашата цел е да се възстановят и развият лифтовете, без каквато и да било възможност за друго строителство в природен парк „Витоша“, каза още тя. И добави, че са необходими определени стъпки, за да се „отпуши“ процесът.

Фандъкова отбеляза също така, че от общината са настоявали да започне поетапно възстановяването на този процес. Не само не се построиха нови отсечки, а се амортизираха съществуващите, изтъкна тя и

добави, че е спрян Драгалевският лифт,

а Симеоновският също се нуждае от реконструкция.

Кметът посочи, че в съществуващата нормативна база може да се възстанови Драгалевският лифт до „Бай Кръстьо“, както и Княжеският лифт. Тя отбеляза, че от общината имат противоречия със собственика на Княжеския лифт дали трябва да бъдат сменяни стълбовете на съоръжението, като казусът е в съда.

Витоша по-скоро се превръща в един музей на затворени, ръждясали лифтове и съоръжения“, бе коментарът на държавният глава Румен Радев.

„Този проблем се превръща все повече в символ на безхаберие и безсилие“, отбеляза той, допълвайки, че това може да се реши с общи усилия. Не искам да търсим виновни, а причини и решения, като почнем от нормативни промени“, допълни президентът.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

2 КОМЕНТАРИ

  1. Цялостна модернизация на Витоша трябва, стига са наливани пари за ремонт след ремонт. Стига с това остаряло мислене.Нека бъде спокойни за живота си, докато сме сред природата

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук