Мигранти

През първата половина на годината в Средиземно море са загинали рекордно много мигранти от 2017 г. насам. Това става ясно от данни на Международната организация по миграция, цитирани от ДПА.

Най-малко 1874 мигранти, опитали се да прекосят Средиземно море, са намерили смъртта си или са изчезнали през първите шест месеца на годината, съобщава агенцията на ООН. За сравнение, през същия период миналата година броят им е бил 1108.

През 2017 г. най-малко 2278 мигранти са намерили смъртта си в опит да прекосят Средиземно море, а през 2016 г. броят им е бил 2946.

От 2014 г. има общо 27 633 регистрирани смъртни случая на мигранти, опитали се да прекосят Средиземно море. Според Международната организация по миграция действителният брой на смъртните случаи вероятно е по-голям, тъй като се предполага, че много от плавателните средства на мигрантите потъват, без да оставят каквато и да било следа.

Припомняме, че миналия месец стотици мигранти загинаха край гръцкия град Пилос на полуостров Пелопонес. Инцидентът се превърна в една от най-големите катастрофи с мигранти през последните десетилетия в Европа. Подобна черна статистика се е превърнала почти в ежедневие за Гърция, съобщава „Дойче Веле“. Само преди няколко седмици имаше друг подобен случай – край Миконос потъна корабче с бежанци, тогава се удавиха девет души.

Все повече кандидати за убежище и мигранти избягват маршрута през Турция и Егейските острови и избират по-опасния път през Средиземно море западно от Гърция. Една малка част от по-заможните сред тях пък се опитват да стигнат с яхти от Турция до Италия. А бедните използват маршрута от Либия към Италия.

Източник: БТА

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук