Глобалните разходи за отбрана са нараснали с четири процента през 2019 г., което е най-големият растеж за 10 години, предизвикан от големи увеличения от САЩ и Китай, се казва в проучване в петък.

Програмата за военна модернизация на Пекин – която включва разработването на нови труднооткриваеми хиперзвукови ракети – алармира Вашингтон и помага за увеличаване на разходите за отбрана на САЩ, съобщи Международният институт за стратегически изследвания (IISS).

В годишния доклад на IISS „Военен баланс“ институтът посочва, че само увеличението на разходите на САЩ от 2018 до 2019 г. – 53,4 милиарда долара – е почти толкова голямо, колкото целият бюджет за отбрана на Великобритания.

Както Китай, така и САЩ увеличават военните си разходи с 6,6 процента, се казва в доклада, докато Европа, водена от продължаващите опасения от Русия, е вдигнала парите за отбрана с 4,2 процента. Този растеж обаче само върна европейските разходи за отбрана до нивата, наблюдавани през 2008 г., преди световната финансова криза да намали бюджетите.

Европейските членове на НАТО се стремят да увеличат разходите, за да се помирят с президента Доналд Тръмп, който многократно ги обвинява в прехвърляне на разходите за отбрана върху САЩ.

Тръмп атакува европейските съюзници, по-специално Германия, че не изпълняват обещанието пред НАТО през 2014 г. да харчат два процента от БВП за отбрана. Гневът на президента заради харченето подхрани опасенията за ангажираността му към трансатлантическия съюз, завършил с взривоопасна среща на върха през 2018 г., където той публично атакува Германия в излъчвана по телевизията среща с канцлера Ангела Меркел.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!