Повдигането на щанга от лежанка е основно упражнение. То се прави с различни тежести, но когато става дума за най-силните професионалисти, тежестите са много големи. А там, където започва професионалният спорт, има и допинг, и рекорди, които просто са поразителни. Предлагаме ви да прочетете за постиженията на няколко от най-силните шампиони по вдигане на щанги от лежанка.

1/ Райън Кенъли

Абсолютният рекорд в повдигането от лежанка принадлежи вече 10 години на този американски паурлифтър /от англ. power lifting – силово вдигане/. Със специален екип /корсет от специални материали, който подпомага работата на мускулите/  той през 2008 година вдигна смазващите 487,6 килограма при собствено тегло 140 кг! Без екипировка 41-годишният Кенъли вдига 297 кг, което също е достойно за уважение постижение, но не е рекорд.

2/ Робърт Луандо

Този момък /на снимката е вдясно/ отдавна е станал легенда, тъй като успя да вдигне 453 килограма при собствено тегло само 110 кг. Наистина той използва екипировка, но по мерките на този спорт Луандо дори не е тежка категория, а такава тежест далеч не всеки от най-тежките може да преодолее.

3/ Ерик Спото

Този здравеняк /на снимката е вляво/ е на трето място, но ако става дума за вдигане без екпировка, щеше да е безусловно първи. Преди 5 години в този стил той покори щанга от 327,5 килограма. При това я вдигна толкова чисто, че даже и виделите какво ли не шампиони го аплодираха. Спото тежи 147 килограма и не е чудно, че освен в щангите е голям шампион и в канадската борба.

4/ Скот Менделсон

Още един американец в класацията. В спортните кръгове той е голяма знаменитост. През 2003 постави тогавашния рекорд от 323,5 килограма без екипировка. Този гигант с музикална фамилия вдига с екипировка впечатляващите 457.5 кг. Днес и двата му рекорда са подобрени, но Менделсон не изглежда потиснат от това. Той държи популярен фитнес цинтър с площ от 2000 кв. метра, което никак не е лошо.

5/ Владимир Свистунов

На европийския шампионат през 2015 година този украински атлет преодоля тежест от 347,5 кг и стана шампион. На същото това първенство бяха открити още няколко перспективни атлети в този вид строт.

6/ Кирил Саричев

През 2014 година Саричев вдигна 326 кг от първи опит. Личното му тегло е около 170 килограма и той тогава бе обявен за най-перспективният руски пауърлифтър.

7/ Сиаманд Рахман

Този човек се състезава на параолимиадите, но постиженията му на лежанката са над възможностите на много спортисти без увреждания. Иранецът има постижение от 300 кг и е заявил, че ще бъде първият в света, който ще вдигне тежест от 400 кг без екипировка. Разбирачите са на мение, че при лекотата, с която се е справил с 300 кг., няма много основания заявленията му да не се приемат сериозно.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук