Избори

Рекордна избирателна активност в чужбина е била регистрирана на първия тур на изборите на 14 ноември. Гласоподавателите този път са с около 50 хиляди повече от предишния рекорд, отбелязан на 4 април. Това съобщи говорителят на ЦИК – Цветозар Томов.

„За пръв път гласуват повече от 200 000 наши сънародници извън страната – над 220 000 души, включително и гласовете, които са обявени за недействителни. Предишният рекорд беше на 4 април, когато гласуваха около 180 000 души“.

Най-голямата част от гласовете в чужбина, както вече стана ясно, идват от Турция. Близо 90 000 човека са глаували там, което е около 40% от общо подадените гласове.

От ЦИК обявиха също така, че новите машини за балотажа в неделя вече пътуват към секциите в чужбина. Министерството на външните работи прави всичко възможно те да пристигнат навреме, като се очаква забавянето им в Нова Зеландия и Австралия. В случай че на определено място не могат да бъдат осигурени машини, ЦИК ще вземе решение за преминаване към гласуване с хартиени бюлетини.

Говорителят Росица Матева призова хората, които са поставени под карантина след 14 ноември да подават заявления направо в общинските администрации, за да гласуват с подвижна избирателна кутия. Лицата, които са били под карантина и преди тази дата няма нужда да подават нови заявления.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук